Preşedintele parlamentului ucrainean încearcă să aplaneze conflictul legat de masacrul din Volînia

Publicat:

Preşedintele parlamentului ucrainean, Ruslan Stefanciuk, a oferit joi condoleanţe urmaşilor polonezilor masacraţi de naţionalişti ucraineni în Volînia în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, oficialul de la Kiev încercând astfel să aplaneze tensiunile apărute între cei doi aliaţi înainte de comemorarea a 80 de ani de la evenimente, transmit Reuters şi dpa, potrivit agerpres.

Polonia s-a poziţionat ca unul dintre cei mai fermi aliaţi ai Ucrainei după declanşarea invaziei ruse în această ţară, însă, masacrul din Volînia, în care, potrivit istoricilor, au murit în jur de 100.000 de polonezi, a continuat să planeze asupra relaţiilor dintre cele două ţări şi creşte în importanţă înaintea comemorării la 11 iulie a uneia dintre cele mai sângeroase zile din seria de omoruri petrecute între 1943 şi 1945.


Citește și :  Joe Biden a comemorat victimele atacului armat dintr-o şcoală din Uvalde

‘Vă înţelegem durerea după pierderea celor dragi’, a declarat joi Ruslan Stefanciuk în Seim, camera inferioară a parlamentului polonez.

‘Tuturor familiilor şi descendenţilor victimelor evenimentelor din Volînia le adresez sincera mea simpatie şi recunoştinţă pentru păstrarea memoriei strămoşilor lor’, a adăugat el.

Declaraţia sa a venit după o dispută publică neobişnuită între cei doi aliaţi cu privire la masacru.

Într-un interviu publicat vinerea trecută, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei poloneze, Lukasz Jasina, a spus că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski ar trebui să prezinte scuze şi să ceară iertare pentru evenimentele din Volînia.

Afirmaţia a provocat un răspuns furios din partea ambasadorului ucrainean la Varşovia. ‘Orice încercare de a dicta preşedintelui Ucrainei sau Ucrainei ce trebuie să facem în privinţa trecutului nostru comun este inacceptabilă şi nefericită’, a scris el pe Twitter, după care a şters postarea şi a afirmat că Ucraina este ‘deschisă către dialog’.

Alţi oficiali polonezi au încercat şi ei să adopte un ton mai diplomatic în ce priveşte poziţia Poloniei.

‘Suntem pe drumul cel bun şi acest discurs este o dovadă a apropierii poziţiilor noastre încă o dată’, a arătat ministrul de externe polonez Zbigniew Rau după apariţia lui Stefanciuk în Seim.

În 2013, parlamentul polonez a recunoscut masacrul comis de Armata Insurgentă Ucraineană (UPA) în cel de-al Doilea Război Mondial drept ‘purificare etnică cu caracteristicile unui genocid’, în timp ce Ucraina continuă să se refere la evenimentele din Volînia ca la o parte a conflictului dintre Polonia şi Ucraina ce a afectat ambele naţiuni.

Citește și : C.Q. Brown este noul şef de stat-major al SUA

Prin masacrele din Volînia şi estul Galiţiei din anii 1943-1945, în care au fost ucişi în jur de 100.000 de polonezi, naţionaliştii din UPA au încercat să consolideze revendicările ucrainene asupra acelor teritorii, printr-o revoltă împotriva forţelor germane de ocupaţie şi eliminarea populaţiei poloneze.

Multe dintre victime au fost împinse în bisericile din satele lor, unde li s-a dat foc. Se estimează că în jur de 20.000 de ucraineni au fost ucişi în represaliile care au urmat din partea polonezilor, adaugă dpa.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Laboratoare secrete din Ucraina construiesc o ‘armată de roboţi’ pentru a lupta împotriva Rusiei

Laboratoare secrete din Ucraina construiesc o 'armată de roboţi' pentru a lupta împotriva Rusiei Ucraina speră să asambleze o mulţime de drone ieftine, fără pilot,...

Ucrainenii sunt în favoarea negocierilor de pace cu Rusia, dar nu în condiţiile puse de Putin (sondaj)

Ucrainenii sunt în favoarea negocierilor de pace cu Rusia, dar nu în condiţiile puse de Putin (sondaj) Doar aproximativ o treime dintre ucraineni se opun...

Zelenski: Am stabilit drept obiectiv ca în noiembrie să avem pregătit un plan complet de pace

Zelenski: Am stabilit drept obiectiv ca în noiembrie să avem pregătit un plan complet de pace Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni că şi-a...

Marko Șevcenko: Societatea ucraineană nu capitulează în fața ultimatumului Rusiei 

Marko Șevcenko: Societatea ucraineană nu capitulează în fața ultimatumului Rusiei Societatea ucraineană nu capitulează în fața ultimatumului Rusiei și nu avem altă alternativă decât să...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.