Preşedintele partidului anticorupţie OLaNO, însărcinat cu formarea guvernului din Slovacia

Publicat:

Preşedinta Slovaciei, Zuzana Caputova, l-a însărcinat oficial miercuri pe Igor Matovic, liderul partidului anticorupţie de centru-dreapta OLaNO, învingător în alegerile legislative, să formeze un guvern de coaliţie, potrivit AFP, scrie agerpres.

OLaNO a înlăturat de la putere coaliţia condusă de partidul populist de stânga SMER, capitalizând indignarea alegătorilor în urma uciderii în 2018 a jurnalistului de investigaţie Jan Kuciak, care ancheta corupţia endemică din această ţară membră a zonei euro.


Citește și : Air France pemite amânarea sau anularea gratuită a tuturor călătoriilor

“L-am însărcinat pe preşedintele partidului OLaNO, Igor Matovic, să formeze guvernul”, a declarat presei preşedinta liberală Zuzana Caputova, într-o ceremonie oficială la Bratislava.

Matovic a declarat că îşi doreşte, “cât mai repede posibil”, să finalizeze formarea unei coaliţii de centru-dreapta din patru partide ce deţin 95 din cele 150 de locuri din parlament, o majoritate care i-ar putea permite să modifice Constituţia.

Succesul său va depinde în special de Andrej Kiska, fost preşedinte slovac şi preşedinte al partidului liberal Za Ludi (Pentru Popor), care şi-a exprimat rezervele în privinţa perspectivei de a coopera cu partidul Sme Rodina (dreapta populistă) al lui Boris Kollar.

“Este vorba de calcule parlamentare”, a declarat Matovic presei, vorbind despre dorinţa sa de a-l include pe Kollar în coaliţie. El a adăugat că “mai multe persoane au votat pentru mişcarea lui Boris Kollar decât pentru partidul lui Andrej Kiska”.

La scrutinul de sâmbătă, OLaNo (Oameni obişnuiţi şi personalităţi independente) a obţinut 53 de mandate, Sme Rodina – 17 mandate, SaS (liberal) – 13 mandate şi Pentru Popor – 12 mandate.

Fără partidul lui Boris Kollar, o coaliţie tripartită nu ar deţine decât o majoritate strânsă de 77 de mandate.

Citește și : Berlinul pune ‘degetul pe rană’: Coronavirusul a devenit deja o PANDEMIE mondială!

Miercuri, Matovic a declarat de asemenea că îşi doreşte crearea unei fundaţii pentru jurnalismul de investigaţie în onoarea Jan Kuciak.

Conform Constituţiei, nu există o dată limită pentru formarea unui noi guvern.

Însă preşedintele trebuie să convoace prima sesiune a parlamentului în 30 de zile de la publicarea rezultatelor oficiale ale alegerilor.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor Oficialii din Premier League vor să introducă interviuri cu jucătorii...

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.