X

Preşedintele partidului anticorupţie OLaNO, însărcinat cu formarea guvernului din Slovacia

Preşedinta Slovaciei, Zuzana Caputova, l-a însărcinat oficial miercuri pe Igor Matovic, liderul partidului anticorupţie de centru-dreapta OLaNO, învingător în alegerile legislative, să formeze un guvern de coaliţie, potrivit AFP, scrie agerpres.

OLaNO a înlăturat de la putere coaliţia condusă de partidul populist de stânga SMER, capitalizând indignarea alegătorilor în urma uciderii în 2018 a jurnalistului de investigaţie Jan Kuciak, care ancheta corupţia endemică din această ţară membră a zonei euro.

Citește și : Air France pemite amânarea sau anularea gratuită a tuturor călătoriilor

“L-am însărcinat pe preşedintele partidului OLaNO, Igor Matovic, să formeze guvernul”, a declarat presei preşedinta liberală Zuzana Caputova, într-o ceremonie oficială la Bratislava.

Matovic a declarat că îşi doreşte, “cât mai repede posibil”, să finalizeze formarea unei coaliţii de centru-dreapta din patru partide ce deţin 95 din cele 150 de locuri din parlament, o majoritate care i-ar putea permite să modifice Constituţia.

Succesul său va depinde în special de Andrej Kiska, fost preşedinte slovac şi preşedinte al partidului liberal Za Ludi (Pentru Popor), care şi-a exprimat rezervele în privinţa perspectivei de a coopera cu partidul Sme Rodina (dreapta populistă) al lui Boris Kollar.

“Este vorba de calcule parlamentare”, a declarat Matovic presei, vorbind despre dorinţa sa de a-l include pe Kollar în coaliţie. El a adăugat că “mai multe persoane au votat pentru mişcarea lui Boris Kollar decât pentru partidul lui Andrej Kiska”.

La scrutinul de sâmbătă, OLaNo (Oameni obişnuiţi şi personalităţi independente) a obţinut 53 de mandate, Sme Rodina – 17 mandate, SaS (liberal) – 13 mandate şi Pentru Popor – 12 mandate.

Fără partidul lui Boris Kollar, o coaliţie tripartită nu ar deţine decât o majoritate strânsă de 77 de mandate.

Citește și : Berlinul pune ‘degetul pe rană’: Coronavirusul a devenit deja o PANDEMIE mondială!

Miercuri, Matovic a declarat de asemenea că îşi doreşte crearea unei fundaţii pentru jurnalismul de investigaţie în onoarea Jan Kuciak.

Conform Constituţiei, nu există o dată limită pentru formarea unui noi guvern.

Însă preşedintele trebuie să convoace prima sesiune a parlamentului în 30 de zile de la publicarea rezultatelor oficiale ale alegerilor.

Tags: bratislavaIgor MatovicJan KuciaklegislativeOLaNOZuzana Caputova
Categorii: Diaspora