Preşedintele polonez numeşte un fost oficial guvernamental la şefia Curţii Supreme

Publicat:

Preşedintele polonez Andrzej Duda a numit-o luni pe Malgorzata Manowska(foto) la conducerea Curţii Supreme a ţării, generând preocupări că această instanţă, care este cea mai importantă din ţară, se va supune majorităţii guvernamentale,relatează dpa, potrivit agerpres.

Noua preşedintă a Curţii este considerată a fi un colaborator apropiat al ministrului justiţiei, Zbigniew Ziobro, şi a ocupat o poziţie importantă în Ministerul Justiţiei în timpul primului mandat al acestuia în executiv.


Citeşte şi: Cehia îşi redeschide cafenelele, hotelurile, barurile, restaurantele şi piscinele

Manowska a fost prezentată sâmbătă drept unul dintre cei cinci candidaţi la preşedinţia Curţii Supreme, după şase zile de deliberări intense în rândul judecătorilor, proces care a ilustrat conflictul dintre aşa-zişii “vechi judecători”, numiţi înaintea amplelor reforme din justiţie introduse de partidul de guvernământ, Lege şi Justiţie (PiS), şi cei “noi”, adică numiţi ulterior.

PiS a început reforma în justiţie după instalarea sa la putere, în 2015, susţinând că sistemul este ineficient şi are nevoie de o revizuire profundă, însă criticii au acuzat executivul de tentativă de a prelua controlul asupra puterii judiciare. Criticii guvernului acuză că Tribunalul Constituţional şi Consiliul naţional al magistraturii se află deja sub o puternică influenţă politică.

Citeşte şi: CUTREMUR puternic în Noua Zeelandă

Fosta preşedintă a Curţii Supreme, Malgorzata Gersdorf, şi-a încheiat la sfârşitul lui aprilie mandatul de şase ani cu mesajul că “din păcate” nu a reuşit să “împiedice distrugerea statului de drept” în Polonia, intrată în conflict cu Comisia Europeană din cauza reformelor judiciare. Tot la finele lui aprilie, executivul european a anunţat angajarea unei a patra proceduri de infringement împotriva reformelor efectuate de PiS, denunţate ca o tentativă de a controla sistemul judiciar.

Gersdorf a refuzat să convoace o adunare a judecătorilor Curţii Supreme în vederea nominalizării candidaţilor la succesiunea sa, explicând că pandemia de COVID-19 face periculoasă organizarea unei asemenea reuniuni. Duda a numit un preşedinte interimar al Curţii Supreme pentru a convoca adunarea judecătorilor şi a se putea face o nominalizare.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.