Preşedintele polonez numeşte un şef interimar la Curtea Supremă

Publicat:

Preşedintele polonez Andrzej Duda a numit joi un fost oficial din Ministerul de Justiţie din guvernul condus de partidul Lege şi Justiţie (PiS) în postul de preşedinte interimar al Curţii Supreme, în locul unei magistrate la final de mandat cu o poziţie critică faţă de formaţiunea naţionalistă aflată la putere, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Criticii guvernului spun că retragerea actualei preşedinte a instanţei, Malgorzata Gersdorf, deschide calea pentru ca PiS să aleagă un nou şef care să sprijine măsurile de revizuire a sistemului judiciar dorite de executiv şi pe care Uniunea Europeană le-a criticat pentru că ar încălca valorile democratice.


Citește și: SUA a înregistrat 2500 de decese de coronavirus de ieri până azi

Preşedintele interimar al instanţei, Kamil Zaradkiewicz (foto), în vârstă de 47 de ani, va avea ca sarcină să convoace o adunare a judecătorilor Curţii Supreme în următoarele zile pentru a nominaliza cinci candidaţi din care să aleagă Duda.

Gersdorf a refuzat să convoace o adunare a judecătorilor Curţii Supreme în vederea nominalizării candidaţilor care să-i succeadă în funcţie, explicând că pandemia de COVID-19 face periculoasă organizarea unei asemenea reuniuni.

Miercuri, Comisia Europeană a deschis o nouă procedură de infringement împotriva Poloniei din cauza unei legi ce permite sancţionarea judecătorilor care critică reformele controversate ale justiţiei introduse în ţară.

Prin această procedură de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor, Comisia Europeană a acordat două luni guvernului conservator polonez pentru a răspunde îngrijorărilor manifestate cu privire la efectele unei legi adoptate în ianuarie, ce permite sancţionarea judecătorilor care contestă legalitatea reformelor guvernamentale, aplicând în continuare dreptul comunitar european.

Joi, Ministerul de Justiţie de la Varşovia a transmis că executivul comunitar nu are nicio bază pentru a deschide o acţiune legală împotriva Poloniei în legătură cu noua lege privind sancţiunile disciplinare, deoarece reforma sistemului judiciar este o competenţă exclusivă a statelor membre ale UE, potrivit DPA.

Citește și: Trump își reia vizitele electorale în SUA

Curtea Europeană de Justiţie “nu poate extinde arbitrar” sfera datoriilor statelor membre, a mai precizat ministerul.

Poziţia UE se bazează “pe o teză neadevărată” conform căreia legea în chestiune limitează dreptul judecătorilor polonezi de a sesiza Curtea de Justiţie a UE în legătură cu decizii preliminare, a adăugat ministerul.

Aceasta este a patra procedură de infringement angajată de executivul european împotriva reformelor efectuate de PiS, denunţate ca o tentativă de a controla sistemul judiciar.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.