X

Preşedintele polonez va asista la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing, în ciuda boicotului american

Preşedintele polonez Andrzej Duda va asista la Jocurile Olimpice de iarnă 2022 de la Beijing şi se va întâlni cu omologul său chinez Xi Jinping, a confirmat marţi pentru Reuters consilierul său pentru relaţii externe, în contextul în care o serie de ţări occidentale cer un boicot diplomatic al evenimentului, potrivit agerpres.

Boicotului american în semn de protest faţă de situaţia drepturilor omului în China i s-au alăturat Australia, Canada, Japonia şi Marea Britanie. Ţările de Jos şi Danemarca s-au angajat şi ele să se alăture protestului.

Citește și : Canada autorizează pastila anti-COVID-19 de la Pfizer

‘Polonia este o naţiune suverană şi îşi decide propria politica faţă de China. (…) Polonia este un aliat al Statelor Unite, dar are şi o relaţie foarte prietenească cu China’, a declarat consilierul Jakub Kumoch.

Oficiali polonezi au spus pentru Reuters că, întrucât relaţiile ţării lor cu Statele Unite s-au deteriorat sub administraţia preşedintelui Joe Biden, nu mai este în interesul Poloniei să continue să critice China doar pentru a le face pe plac americanilor.

Relaţia preşedintelui polonez cu Beijingul a fost bună în ultima vreme, Andrzej Duda făcându-şi o apariţie surpriză la summitul 17+1 cu China, la care alte state central-europene au trimis demnitari de rang mai mic.

Andrzej Duda a afirmat că Polonia îşi propune să profite de avantajul situării sale geografice pentru a-şi creşte rolul în comerţul între Europa şi China.

Citește și : Dominic Raab îl apără pe BoJo în scandalul ‘Partygate’: ‘Este un nonsens!’

Agenţia de stat poloneză PAP a fost prima care a informat despre intenţia preşedintelui de a asista la Jocurile Olimpice de la Beijing.

Beijingul dezminte comiterea de abuzuri în materie de drepturi ale omului şi a condamnat boicotul ca trădând principiile olimpismului.

Tags: Andrzej DudaBeijingChinaJocurile olimpiceXi Jinping
Categorii: Diaspora