X

Preşedintele Poloniei cere schimbarea Constituţiei

Preşedintele polonez, Andrzej Duda (foto), a declarat marţi în parlament că ar trebui redactată o nouă Constituţie, care să fie supusă unui vot popular, relatează agenţia dpa, potrivit agerpres.

Este timpul pentru un sistem politic ”care să răspundă provocărilor de astăzi”, a declarat Duda într-un discurs rostit în faţa parlamentarilor.

Citeşte şi: China îşi învaţă populaţia cum să supravieţuiască în cazul unui atac nuclear

Duda a anunţat în luna mai că doreşte să organizeze un referendum constituţional în 2018. El nu a precizat ce modificări ar dori să fie făcute în Legea Fundamentală.

Jaroslaw Kaczynski, liderul Partidului Lege şi Justiţie (PiS, conservator-naţionalist), a criticat la începutul acestui an Constituţia, descriind-o drept un document depăşit care nu a fost reformat de la căderea comunismului în 1989.

Ca şef al statului, Duda este oficial neutru din punct de vedere politic. Dar, înainte de a deveni preşedinte, Duda a fost ales în parlamentul ţării din partea PiS.

Citeşte şi: SUA. Kirstjen Nielsen a fost confirmată la conducerea Departamentului pentru Securitate Internă

Guvernul a ajuns ţinta criticilor din partea opoziţiei, a organizaţiilor neguvernamentale şi a Uniunii Europene pentru că a încercat să adopte legi controversate având drept scop revizuirea sistemului juridic al ţării.

Criticii susţin că legile i-ar da guvernului prea multă influenţă asupra justiţiei. Reformele au provocat proteste în toată Polonia, fiind lansate acuzaţii că guvernul se îndreaptă spre autoritarism. 

Tags: Andrzej DudaconstitutieJaroslaw KaczynskiPartidul Lege şi Justiţie (PiS)Polonia
Categorii: Diaspora