Președintele Poloniei: Trimiterea de avioane F-16 Ucrainei ar fi o ‘decizie foarte serioasă’ care ‘nu este ușor de luat’

Publicat:

Unul dintre cei mai apropiați aliați ai Ucrainei a pus sub semnul întrebării posibilitatea de a-i furniza președintelui Volodimir Zelenski avioanele de luptă despre care acesta spune că sunt necesare pentru a câștiga războiul cu Rusia, scrie BBC, informează mediafax.

Președintele Poloniei, Andrzej Duda – într-un interviu acordat BBC – a declarat că trimiterea de avioane F-16 ar fi o “decizie foarte serioasă” care “nu este ușor de luat”.


Citește și : Zelenski va deschide o conferinţă a miniştrilor sportului privind prezenţa ruşilor la Jocurile Olimpice din 2024

Polonia a fost unul dintre cei mai vocali susținători ai Ucrainei de la invadarea Rusiei.

Luna trecută, a fost una dintre țările care s-au angajat să trimită mai multe tancuri, muniții și echipamente pe linia frontului.

Comentariile președintelui Duda vin în ciuda faptului că el și președintele Zelenski au vorbit săptămâna aceasta – la sfârșitul turneului european surprinzător al liderului ucrainean care a ținut capul de afiș. La Londra, președintele Zelenski s-a folosit de discursul său din Parlament pentru a cere avioane, “Fac apel la voi și la lume cu cuvinte simple, dar totuși cele mai importante – avioane de luptă pentru Ucraina, aripi pentru libertate”.

Liderul ucrainean a repetat acest apel la Paris și la Bruxelles, într-o ieșire rară din țară, care a ținut prima pagină a ziarelor din întreaga lume.

La Varșovia, președintele Duda a spus pentru BBC că trimiterea de avioane F-16 ar reprezenta o “problemă serioasă”, deoarece, cu mai puțin de 50 de avioane în forțele aeriene poloneze, “nu avem suficiente… și am avea nevoie de mult mai multe.”

De asemenea, el a subliniat că avioanele de luptă, cum ar fi F-16, au “nevoie foarte serioasă de întreținere”, așa că “nu este suficient să trimitem doar câteva avioane”.

Având în vedere că Polonia este membră a NATO, a spus Duda, orice decizie de a furniza avioane de luptă trebuie să fie o “decizie comună” – și nu una care să fie luată de o singură țară.

Există, de asemenea, neliniști cu privire la faptul că furnizarea de avioane ar atrage NATO direct în conflict.

În calitate de vecin al Ucrainei, președintele Duda a fost unul dintre cei mai înfocați susținători ai președintelui Zelensky și a contribuit cu cantități mari de ajutor militar, devenind principalul furnizor de armament greu – inclusiv vehicule de luptă pentru infanterie și artilerie, drone și muniție.

Duda a insistat ca alți aliați să promită să furnizeze tancuri în ultimele săptămâni.

După o reticență notabilă din partea Germaniei și o dezbatere încordată în întreaga Europă cu privire la riscurile de escaladare a conflictului, tancurile Leopard vor ajunge în Ucraina, alături de Challengers din partea Marii Britanii și Abrams din partea SUA.

Polonia a oferit, de asemenea, case pentru milioane de refugiați ucraineni.

Președintele Duda este ferm convins că “trebuie să se livreze armament Ucrainei tot timpul… are nevoie de armament”. Dar este clar că el nu crede că trimiterea de avioane de luptă în număr mare este probabilă din partea Poloniei sau a oricărui alt aliat, cel puțin pe termen scurt.

De asemenea, Marea Britanie a precizat destul de rapid că trimiterea de avioane în Ucraina nu este realistă în viitorul imediat.

Prim-ministrul Rishi Sunak a spus că “nimic nu era exclus” în timp ce se fotografia cu președintele Zelenski în fața unui tanc săptămâna aceasta. Dar, în scurt timp, secretarul Apărării, Ben Wallace, a precizat că acest lucru ar însemna mai întâi antrenamente pentru piloți și alte tipuri de sprijin. Niciun avion cu reacție din Marea Britanie nu va decola pentru Ucraina în curând.

Citește și : O femeie a fost salvată în Turcia după ce a stat peste 100 de ore sub dărâmături

Există un sprijin permanent pentru președintele Zelenski, care nu se manifestă doar prin limbaj înflorit și promisiuni de angajament, ci, după cum explică președintele Duda, prin arme, tancuri și drone, plus sprijin pentru refugiați, mai degrabă decât prin selfie-uri cu parlamentari. Aliații occidentali subliniază modul în care țările s-au unit într-un mod care îl va fi dezamăgit și frustrat pe Vladimir Putin.

Liderii, precum președintele Poloniei, subliniază amenințarea pe care o simt pentru propriile țări. Să vorbești cu Duda la Varșovia despre conflict este la o lume distanță de conversațiile de la Westminster, cu granița rusă de la Kaliningrad la doar aproximativ 320 de kilometri distanță, notează jurnalista Laura Kuenssberg.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Trei morţi, între care un copil, în urma unei lovituri ruseşti în oraşul ucrainean Mikolaiv

Trei morţi, între care un copil, în urma unei lovituri ruseşti în oraşul ucrainean Mikolaiv Cel puţin trei persoane, între care un copil, au fost...

Rusia revendică cucerirea satului Iurivka, în estul Ucrainei, într-un asalt vizând localitatea Niu Iork

Rusia revendică cucerirea satului Iurivka, în estul Ucrainei, într-un asalt vizând localitatea Niu Iork Rusia revendică vineri cucerirea unui nou sat, Iurivka, în estul Ucrainei,...

Zelenski, interviu despre când pleacă din funcția de președinte

Zelenski, interviu despre când pleacă din funcția de președinte Președintele ucrainean Vladimir Zelenski, într-un interviu pentru BBC publicat pe 19 iulie, a răspuns la întrebarea...

Șeful NATO: Europa trebuie să se pregătească pentru 10 ani de război în Ucraina

Șeful NATO: Europa trebuie să se pregătească pentru 10 ani de război în Ucraina Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat că aliații NATO...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.