X

Preşedintele rus Vladimir Putin apără “valorile tradiţionale” la Sfântul Sinod Arhieresc al Patriarhiei Moscovei

Preşedintele rus Vladimir Putin a apărat “valorile tradiţionale” participând vineri la Sfântul Sinod Arhieresc al Patriarhiei Moscovei, o premieră pentru un preşedinte rus, fapt ce demonstrează legăturile strânse dintre Kremlin şi Biserica Ortodoxă Rusă, relatează agerpres .

“Observăm în numeroase ţări erodarea valorilor tradiţionale, ceea ce duce la degradarea societăţii (…). Indiferenţa şi pierderea valorilor de referinţă conduc la radicalism, xenofobie şi conflicte religioase”, a declarat preşedintele rus, vorbind în faţa patriarhului Kirill şi a 350 de ierarhi, care s-au adunat în catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova.

“Astăzi a avut loc un eveniment istoric: şeful statului rus a venit la Sfântul Sinod Arhieresc”, a salutat patriarhul Kirill, citat de agenţia de presă oficială RIA Novosti.

Sinodul a fost convocat cu ocazia celei de-a 100-a aniversări de la restabilirii Patriarhatului în cadrul Bisericii Ortodoxe Ruse.

Citește și : Avocatul Ty Cobb : Recunoaşterea vinovăţiei ”implică pe oricine altcineva în afară de domnul Flynn”

După ce a fost condusă timp de 200 de ani în timpul Imperiului Rus de către Sfântul Sinod, un organism controlat de stat, Biserica Ortodoxă Rusă a dobândit un Patriarhat în 1917.

De la sosirea la putere a lui Vladimir Putin în 2000, biserica şi-a crescut influenţa în Rusia, unde majoritatea populaţiei este ortodoxă şi a devenit un interlocutor privilegiat al Kremlinului.

Ea a recuperat numeroase mănăstiri şi biserici confiscate în epoca comunistă, a obţinut introducerea în şcoli a cursurilor de iniţiere religioasă şi adoptarea unei legi care pedepseşte cu închisoarea “ofensele la adresa sentimentelor credincioşilor”.

Tags: Biserica Ortodoxă RusăkremlinSfântul Sinod Arhierescvalorile tradiţionaleVladimir Putinxenofobie
Categorii: Diaspora