Președintele Sebastian Pinera se încăpățânează să rămână la conducere în Chile

Publicat:

Preşedintele chilian Sebastian Pinera a afirmat marţi, într-un interviu pentru BBC, că nu va demisiona, în pofida manifestaţiilor violente care durează de peste două săptămâni împotriva regimului său, informează AFP, potrivit agerpres.

Întrebat dacă va răspunde apelurilor la demisie ce se fac auzite în ţara sa, preşedintele chilian conservator a răspuns “Nu”, recunoscând totodată să el este “responsabil de o parte dintre problemele care s-au adunat în decurs de 30 de ani”.


Citeşte şi: Turcia a arestat-o pe sora lui Abu Bakr al-Baghdadi

Mişcarea de contestare a intrat luni în cea de-a treia săptămână, în pofida anunţării a numeroase măsuri sociale. Ea a început ca un protest împotriva scumpirii călătoriilor cu metroul şi s-a extins rapid la o serie de alte revendicări.

“Problemele s-au acumulat în aceşti ultimi 30 de ani. Sunt responsabil de o parte dintre ele şi îmi asum responsabilitatea, însă nu sunt singurul responsabil”, a subliniat Pinera.

Evocând “numeroase plângeri pentru folosirea excesivă a forţei”, şeful statului chilian a dat asigurări că, dacă aceasta s-a întâmplat, el va garanta declanşarea unei anchete şi a urmăririlor în justiţie. “Nu va exista impunitate”, a declarat el.

Militanţi, printre care laureata Premiului Nobel pentru Pace, Rigoberta Menchu, i-au cerut lui Pinera să pună capăt încălcărilor “sistematice şi grave” ale drepturilor omului în timpul reprimării manifestanţilor.

Citeşte şi: ATENTAT la adresa lui Evo Morales? Elicopterul său a aterizat de urgenţă!

Preşedintele chilian a justificat instaurarea stării de urgenţă, subliniind că el a folosit “instrumente democratice şi constituţionale (…) pentru a restabili ordinea publică şi a-i apăra pe cetăţeni”.

În prima săptămână a conflictului, armata chiliană a patrulat alături de poliţie pe străzile din Santiago.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Zeci de tigri şi lei în captivitate au murit în Vietnam; a fost detectată gripă aviară

Zeci de tigri şi lei în captivitate au murit în Vietnam; animalele erau pozitive la gripă aviară Zeci de tigri şi lei în captivitate au...

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru)

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru) ''Singurătatea şi dependenţa de internet se vor numără printre principalele probleme de...

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii Temperatura nocturnă a Lunii a scăzut semnificativ în timpul perioadei de izolare globală din primăvara anului 2020,...

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate Rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate. Decizia aparține unui tribunal din Argentina. Copiii celebrului...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.