Preşedintele Serbiei cere retragerea ‘pretinşilor primari’ din nordul Kosovo

Publicat:

Preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, a cerut joi autorităţilor kosovare să retragă ceea ce el a numit “pretinşi primari” din nordul Kosovo pentru a dezamorsa o criză care a declanşat violenţe, transmite Reuters, potrivit agerpres

La sosirea la cel de-al doilea summit al Comunităţii Politice Europene în Republica Moldova, Vucic a declarat că o astfel de măsură ar fi ”cea mai puternică mişcare”’ care ar putea rezolva criza.


Citeşte şi: GLOBSEC: Bulgarii cred de mult în manipulări și asta îi costă scump – Black News

Aleksandar Vucic se află în Republica Moldova pentru a participa la Comunităƒţii Politice Europene (CPE), la care sunt invitaţi să participe aproximativ 50 de preşedinţi, prim-miniştri şi înalţi oficiali europeni, inclusiv preşedinta kosovară Vjosa Osmani.

Tulburările din nordul Kosovo s-au intensificat de când primari etnici albanezi s-au instalat în zona cu majoritate sârbă după alegerile din aprilie boicotate de sârbi. Săptămâna trecută, poliţia din Kosovo a dispersat cu forţa protestatarii sârbi pentru a-i aduce pe primari în clădirile municipale. SUA şi aliaţii lor au criticat Priştina pentru această decizie.

Vucic a dat asigurări joi că va face tot posibilul pentru a menţine pacea şi stabilitatea în nordul Kosovo, după recentele tensiuni între protestatarii sârbi şi forţa KFOR a NATO. El a precizat că a făcut din nou apel joi dimineaţa la manifestanţii sârbi din trei municipalităţi din nordul Kosovo să protesteze doar în mod paşnic.

În ciocnirile de luni au fost răniţi 30 de soldaţi NATO şi 50 de manifestanţi sârbi.

”Vom face tot posibilul pentru ca lucrurile să revină la normal şi să se detensioneze. Dacă acest lucru se va întâmpla sau nu, este nevoie de doi pentru a dansa tango, nu depinde doar de noi”, a declarat şeful statului sârb, citat de EFE.

Vucic a pus tensiunile pe seama ”încăpăţânării şi iresponsabilităţii unei părţi”, referindu-se la premierul kosovar Albin Kurti.

Preşedintele sârb a declarat că situaţia ”este foarte complicată” şi a acuzat guvernul kosovar de luni de zile de provocări împotriva poporului sârb şi a mulţumit SUA pentru condamnarea Priştinei pentru noua escaladare.

”Sper că aşa va fi şi cu europenii, dar nu sunt sigur că va fi cu toată lumea”, a spus el.

Vucic se va întâlni joi cu cancelarul german Olaf Scholz, cu preşedintele francez Emmanuel Macron şi cu şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, în încercarea de a depăşi criza.

Citeşte şi: Centrul-dreapta a câștigat alegerile locale în Italia: Meloni: ‘Un nou rezultat istoric’ – Black News

Kosovo, o fostă provincie sârbă populată de o mare majoritate de albanezi, şi-a proclamat independenţa în 2008, pe care Serbia nu o recunoaşte.

Cele două ţări negociază normalizarea relaţiilor lor pe baza unui nou plan al UE, susţinut de Statele Unite, într-un proces frecvent întrerupt de izbucnirea tensiunilor.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele Ca urmare a sesizărilor repetate din partea populației locale cu privire la...

Atac armat la o nuntă în Franța: Un mort și cinci răniți

Atac armat la o nuntă în Franța: Un mort și cinci răniți O persoană a fost ucisă și cinci rănite, trei dintre ele grav, în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.