X

Preşedintele Serbiei îl asigură pe Putin că ţara sa îşi va păstra neutralitatea militară

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, l-a asigurat marţi la Moscova pe omologul său rus Vladimir Putin că ţara sa îşi va păstra neutralitatea militară, în pofida provocărilor şi situaţiei complexe din regiunea Balcanilor Occidentali, relatează agenţiile EFE şi Tanjug, potrivit Agerpres.

‘Situaţia din Balcanii Occidentali este foarte complexă, iar Serbia, ca stat, se loveşte zilnic de numeroase provocări (…) şi suntem foarte departe de soluţionarea chestiunilor Kosovo şi Metohia’, a declarat preşedintele sârb, citat de agenţia rusă RIA Novosti, la întâlnirea avută cu Vladimir Putin.

Citește și : Şeful diplomaţiei olandeze, în vizită în Turcia miercuri

Vucic a subliniat că ‘Serbia, stat suveran şi independent, îşi va păstra neutralitatea militară’. ‘Cred că suntem singura ţară din Balcanii Occidentali care se defineşte astfel’, a subliniat preşedintele sârb.

El a reiterat promisiunea pe care i-a făcut-o în luna mai liderului de la Kremlin, şi anume să Serbia nu va adera la NATO. Vucic i-a mulţumit totodată lui Putin pentru ‘susţinerea fermă a dreptului internaţional şi a intereselor naţionale şi statale ale Serbiei’, adresându-i totodată invitaţia să efectueze o vizită la Belgrad.

Întrebat dacă l-a informat pe preşedintele rus despre un ‘plan de delimitare’ între Serbia şi Kosovo, Vucic a afirmat că nu este nimic de spus despre un plan respins de statele membre ale UE, precum şi de sârbi şi albanezi.

‘Am crezut că este o soluţie raţională, dar nimeni altcineva nu a avut aceeaşi părere. Am vorbit (cu Putin) despre temerile mele în cazul în care provocările vor continua şi ar surveni atacuri asupra vieţilor şi proprietăţilor oamenilor noştri din Kosovo-Metohia’, a explicat Vucic.

Citește și : Rusia nu va ignora consolidarea prezenţei NATO în nordul Norvegiei (Zaharova)

El a pledat lunile trecute pentru o viitoare ‘delimitare’ frontalieră cu Kosovo, în timp ce liderul kosovar, Hashim Thaci, a cerut o ‘corectare a frontierelor’, declaraţii destul de vagi, dar care au fost interpretate ca fiind un posibil pas către un schimb de teritorii între Serbia şi Kosovo, astfel încât zonele din nordul Kosovo majoritar sârbe să fie incluse în Serbia, în schimbul unor zone majoritar albaneze din Serbia. Ideea a fost primită favorabil de SUA, nu însă şi de UE.

Tags: Balcanii OccidentaliKosovoMetohiamoscovaserbiaVladimir PutinVucic
Categorii: Diaspora