Preşedintele Slovaciei numeşte un nou ministru de interne, dar protestele vor fi reluate

Publicat:

Preşedintele slovac, Andrej Kiska, a numit, joi, un nou ministru de interne în persoana Denisei Sakova, în pofida rezervelor sale pe fondul apelului opiniei publice de a desemna în postul respectiv un tehnocrat care să garanteze corectitudinea anchetei referitoare la asasinarea jurnalistului Jan Kuciak, notează Reuters, potrivit agerpres.

Zeci de mii de slovaci au protestat după uciderea jurnalistului Jan Kuciak, care realiza anchete privind legăturile corupte între politicieni şi oameni de afaceri. Demonstraţiile au dus la demisia premierului Robert Fico şi formarea unui nou guvern, asumat de aceeaşi coaliţie formată din trei partide şi condus de Peter Pellegrini, membru al partidului SMER-SD.


Citeşte şi: Kim Jong-Un va trece PE JOS în Coreea de Sud

Şeful statului slovac a fost efectiv nevoit să o numească pe Denisa Sakova la conducerea Ministerului de Interne după ce a fost desemnată pentru acest post de SMER-SD, partidul condus de Fico. Sakova a lucrat în acest minister zece din ultimii 12 ani, cea mai recentă funcţie deţinută fiind secretar de stat.

”Voi încerca să recâştig încrederea publicului în poliţie”, a declarat Denisa Sakova după ceremonia de depunere a jurământului în noua funcţie.

Protestele ample au determinat şi demisia lui Robert Kalinak din funcţia de ministru de interne, post în care a fost numit Tomas Drucker în guvernul remaniat. Săptămâna trecută, însă, Drucker a demisionat la rândul său.

Citeşte şi: POTOPUL din Israel şi Cisiordania a răpit deja două vieţi – VIDEO 

Kiska, ce refuzase luna trecută să numească la şefia Ministerului de Interne un colaborator al lui Kalinak, a afirmat marţi că desemnarea Denisei Sakova este o şansă ratată de a recâştiga încrederea publicului slovac, dar a precizat că nu are puteri constituţionale pentru a se opune.

Nominalizarea Denisei Sakova de către SMER-SD a provocat dezamăgirea protestatarilor, care au convocat pentru vineri un nou miting în care vor solicita alegeri anticipate. Organizatorii au anunţat că au strâns deja semnăturile a 80.000 de persoane pentru o petiţie în favoarea scrutinului parlamentar anticipat.

Ultimul articol al lui Jan Kuciak, publicat postum, conţinea o anchetă privind legăturile între oameni de afaceri italieni aflaţi în Slovacia, dintre care unul a fost acuzat în Italia de trafic de droguri, şi doi slovaci care au lucrat în guvernul Fico. Toţi cei acuzaţi în articolul respectiv au negat orice implicare.

Noul ministru de interne va numi şeful poliţiei, după ce titularul postului, Tibor Gaspar, va demisiona în luna mai pe fondul presiunii în creştere din partea opiniei publice slovace.

Citeşte şi: Grav accident în India: Un autobuz şcolar a fost lovit de tren. Mai mulţi copii au murit

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Premierul Dorin Recean a avut o întrevedere cu secretarul general al ONU, António Guterres

Premierul Dorin Recean a avut o întrevedere cu secretarul general al ONU, António Guterres „Suntem mai puternici atunci când suntem uniți, iar acest lucru se...

H&M, al doilea cel mai mare retailer de modă din lume, a ratat previziunea privind profitul; Acțiunile, în scădere cu 8%

H&M, al doilea cel mai mare retailer de modă din lume, a ratat previziunea privind profitul; Acțiunile, în scădere cu 8% Acţiunile H&M au scăzut...

A fost semnat contractul de construcție a primului pod nou peste Prut la Ungheni

A fost semnat contractul de construcție a primului pod nou peste Prut la Ungheni Contractul de proiectare și construcție a primului pod nou peste Prut...

Româncă UCISĂ în Italia! Criminalul are doar 17 ani

Româncă UCISĂ în Italia! Criminalul are doar 17 ani Un tânăr de 17 ani a fost arestat pentru uciderea unei femei de 42 de ani,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.