X

Preşedintele srilankez nu va coopera cu comisia parlamentară care anchetează atentatele jihadiste din ziua Paştelui catolic

Preşedintele din Sri Lanka, Maithripala Sirisena, a declarat că nu va coopera cu comisia parlamentară care anchetează atentatele jihadiste produse pe 21 aprilie, în ziua Paştelui catolic, şi l-a demis pe şeful serviciului de informaţii, care îl acuzase că nu a acordat suficientă atenţie ameninţării jihadiste, transmite AFP, citând surse oficiale, potrivit agerpres.

Preşedintele convocase o reuniune de urgenţă vineri seară pentru a-şi exprima opoziţia faţă de această comisie, creată pentru a face lumină în cazul atentatelor de pe 21 aprilie, soldate cu 258 de morţi şi aproape 500 de răniţi.

Citește și : Comisia Europeană ar putea adopta reglementări pentru giganţii internetului împotriva manipulărilor electorale online

O sursă ministerială a declarat pentru AFP că preşedintele a refuzat să autorizeze ca vreun poliţist, militar sau membru al serviciului secret (SIS) să fie audiat de comisie.

Sâmbătă dimineaţa, preşedinţia a anunţat demiterea şefului SIS, Sisira Mendis, care îi reproşase lui Maithripala Sirisena, în faţa acestei comisii, că nu a organizat şedinţe în mod regulat cu privire la situaţia de securitate pentru a fi evaluate ameninţările potenţiale venite din partea radicalilor islamişti.

Potrivit unor surse oficiale, transmisia în direct de la audierea şefului SIS în faţa comisiei a fost întreruptă la ordinul preşedintelui.

Secretarul pentru apărare şi şeful poliţiei au lăsat să se înţeleagă că preşedintele, care este şi ministru al apărării şi al internelor, a ignorat regulile în vigoare în privinţa rapoartelor serviciilor de informaţii, inclusiv avertismentele legate de atentate.

Preşedintele a negat constant că ar fi fost prevenit în legătură cu o ameninţare jihadistă iminentă.

Citește și : Michael Gove, candidat la şefia conservatorilor britanici, recunoaşte că a prizat cocaină pe când era un tânăr jurnalist

Atentatele de pe 21 aprilie, care au vizat biserici şi hoteluri de lux, au fost revendicate de o grupare jihadistă locală şi de organizaţia Stat Islamic.

Tags: comisieMaithripala SirisenaSISSisira MendisSri Lanka
Categorii: Știrile zilei