X

Preşedintele sud-coreean a convocat o reuniune de urgenţă după anularea summitului SUA-Coreea de Nord

Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in a convocat joi o reuniune de urgenţă cu şeful serviciilor de informaţii şi cu ministrul sud-coreean al reunificării, după anularea summitului Donald Trump-Kim Jong Un, a anunţat agenţia de ştiri Yonhap, relatează AFP, potrivit agerpres.

Coreea de Sud ‘încearcă să înţeleagă intenţiile preşedintelui Trump şi semnificaţia acestora’, a declarat un purtător de cuvânt al preşedinţiei sud-coreene, Kim Eui-kyeom, după anunţul liderului de la Casa Albă.

Citește și : Trump anunță că summitul cu Kim Jong Un nu va mai avea loc

‘Sunt foarte nedumerit şi este foarte regretabil faptul că summitul SUA-Coreea de Nord nu va avea loc pe 12 iunie când fusese programat’, a declarat Moon în cadrul reuniunii de urgenţă, citat de Yonhap, relatează Reuters.

Totodată, preşedintele Moon Jae-in a cerut discuţii directe între Donald Trump şi Kim Jong Un şi a subliniat că denuclearizarea Peninsulei Coreene nu ar trebui amânată de decizia anulării summitului.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a anunţat joi că i-a transmis o scrisoare deschisă preşedintelui Coreei de Nord, Kim Jong Un, prin care îl înştiinţează că a decis să anuleze summitul lor prevăzut pentru 12 iunie în Singapore, invocând ‘ostilitatea deschisă’ manifestată în ultimele declaraţii ale regimului de la Phenian.

Citește și : Coreea de Nord și-a distrus instalaţia de testare nucleară Punggye-ri

După întâlnirea istorică din aprilie între liderul nord-coreean, Kim Jong Un, şi preşedintele sud-coreean, Moon Jae-in, desfăşurată la Panmunjon, în zona demilitarizată de la frontiera dintre cele două Corei, a fost stabilit pentru 12 iunie şi un summit între Trump şi Kim la Singapore. Dar apoi dialogul a căpătat din nou accente tensionate, Phenianul ameninţând în mod repetat că va anula acest summit dacă SUA insistă cu solicitarea denuclearizării complete a Coreei de Nord.

Tags: Donald TrumpKim Jong UnMoon Jae-inreuniunesummiturgenţă
Categorii: Știrile zilei