Preşedintele sud-coreean îi cere lui Biden să meargă ‘pe poteca lui Trump’ faţă de Phenian

Publicat:

Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in a susţinut luni că viitorul preşedinte american Joe Biden ar trebui să poarte discuţii cu Coreea de Nord pe baza progreselor înregistrate de Donald Trump cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, informează Reuters, potrivit agerpres.

Joe Biden îşi preia miercuri mandatul de preşedinte al SUA într-o perioadă de stagnare a negocierilor pentru dezafectarea programelor nuclear şi de rachete ale Phenianului în schimbul relaxării sancţiunilor impuse de SUA.


Citeşte şi: SUA acuză Rusia că vrea să-l reducă la tăcere pe Alexei Navalnîi

Moon, care s-a oferit să joace rolul de mediator între SUA şi Coreea de Nord, a declarat că va căuta rapid o şansă de a promova dosarul nord-coreean ca o prioritate a politicii externe a administraţiei Biden, astfel că va viza urmărirea acordului convenit de Trump şi Kim la primul lor summit, organizat în Singapore pe 12 iunie 2018. Cei doi lideri s-au angajat atunci, într-o declaraţie comună, să stabilească noi relaţii şi să lucreze pentru denuclearizarea completă a Peninsulei Coreene.

Al doilea summit, desfăşurat în 27-28 februarie 2019 la Hanoi, a fost însă un eşec, Trump şi Kim nereuşind să ajungă la un acord asupra denuclearizării.

Citeşte şi: Australia NU crede în vaccin şi rămâne ÎNCHISĂ tot anul 2021

”Inaugurarea administraţiei Biden va constitui un punct de cotitură pentru relansarea dialogului SUA-Coreea de Nord, pentru a moşteni realizările înregistrate în timpul administraţiei Trump”, a declarat Moon Jae-in într-o conferinţă de presă.

Săptămâna trecută, în discursul de încheiere a congresului Partidului Muncitorilor, Kim Jong Un a promis să consolideze arsenalul nuclear al Coreii de Nord, iar acest angajament evidenţiază necesitatea redeschiderii negocierilor pentru un acord de pace, a subliniat Moon. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

La Harkov, o rachetă a lovit clădirea și vehiculele unei fundații elvețiene care se ocupă cu deminare

La Harkov, o rachetă a lovit clădirea și vehiculele unei fundații elvețiene care se ocupă cu deminare În urma atacului cu rachete al Rusiei asupra...

Noua amenințare a Rusiei: Ucraina NU va mai exista în 2034

Noua amenințare a Rusiei: Ucraina NU va mai exista în 2034 Președintele rus Vladimir Putin își pregătește țara pentru posibilitatea ca războiul din Ucraina să...

Micii producători vor putea beneficia de granturi de până la 500 de mii de lei

Micii producători vor putea beneficia de granturi de până la 500 de mii de lei Un nou program de sprijin pentru micii producători, care vor...

Povestea lui Joe Biden: Moartea soției și a fiicei într-un accident, cancerul fiului Beau, politica

Povestea lui Joe Biden: Moartea soției și a fiicei într-un accident, cancerul fiului Beau, politica O inimă de piatră. Forțat să părăsească scena politică, furios...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.