X

Preşedintele sud-coreean îi cere lui Biden să meargă ‘pe poteca lui Trump’ faţă de Phenian

Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in a susţinut luni că viitorul preşedinte american Joe Biden ar trebui să poarte discuţii cu Coreea de Nord pe baza progreselor înregistrate de Donald Trump cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, informează Reuters, potrivit agerpres.

Joe Biden îşi preia miercuri mandatul de preşedinte al SUA într-o perioadă de stagnare a negocierilor pentru dezafectarea programelor nuclear şi de rachete ale Phenianului în schimbul relaxării sancţiunilor impuse de SUA.

Citeşte şi: SUA acuză Rusia că vrea să-l reducă la tăcere pe Alexei Navalnîi

Moon, care s-a oferit să joace rolul de mediator între SUA şi Coreea de Nord, a declarat că va căuta rapid o şansă de a promova dosarul nord-coreean ca o prioritate a politicii externe a administraţiei Biden, astfel că va viza urmărirea acordului convenit de Trump şi Kim la primul lor summit, organizat în Singapore pe 12 iunie 2018. Cei doi lideri s-au angajat atunci, într-o declaraţie comună, să stabilească noi relaţii şi să lucreze pentru denuclearizarea completă a Peninsulei Coreene.

Al doilea summit, desfăşurat în 27-28 februarie 2019 la Hanoi, a fost însă un eşec, Trump şi Kim nereuşind să ajungă la un acord asupra denuclearizării.

Citeşte şi: Australia NU crede în vaccin şi rămâne ÎNCHISĂ tot anul 2021

”Inaugurarea administraţiei Biden va constitui un punct de cotitură pentru relansarea dialogului SUA-Coreea de Nord, pentru a moşteni realizările înregistrate în timpul administraţiei Trump”, a declarat Moon Jae-in într-o conferinţă de presă.

Săptămâna trecută, în discursul de încheiere a congresului Partidului Muncitorilor, Kim Jong Un a promis să consolideze arsenalul nuclear al Coreii de Nord, iar acest angajament evidenţiază necesitatea redeschiderii negocierilor pentru un acord de pace, a subliniat Moon. 

Tags: Coreea de NordCoreea de SudDonald TrumpJoe BidenKim Jong UnMoon Jae-inPhenianseul
Categorii: Știrile zilei