X

Preşedintele sud-coreean, într-o vizită de trei zile în Rusia

Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in a început joi într-o vizită de trei zile în Rusia, unde se întâlneşte cu Vladimir Putin, în contextul baletului diplomatic în centrul căruia se află Coreea de Nord şi care a accelerat în urma summitului din Singapore, relatează AFP, potrivit news.ro .

Şeful statului sud-coreean a depus o jerbă de flori la Monumentul Soldatului Necunoscut şi a susţinut un discurs în Dma de Stat, devenind primul preşedinte sud-coreean care se adresează Camerei inferioare a parlamentului rus, scrie Yonhap.

Citește și : Peste 300 de migranţi au fost salvaţi de o patrulă a pazei de coastă de la Tripoli în largul coastei de vest a Libiei

Moon se întâlneşte vineri cu cel mai puternic om din Rusia, cu care urmează să semneze numerose acorduri bilaterale, potrivit Kremlinului.

Pe agenda discuţiilor între cele doi lideri se află eventuale negocieri trilaterale cu Coreea de Nord şi o consolidare a relaţiilor economice, a anunţat un adjunct al ministrului rus de Externe, Igor Morgulov, citat de agenţiile ruse.

În cadrul acestei vizite de trei zile, preşedintele sud-coreean este aşteptat de asemenea la Rostov-pe-Don (sud), unde va asista la un meci de fotbal, sâmbătă, între Coreea de Sud şi Mexic.

Şeful diplomaţiei ruse Seghei Lavrov a declarat joi, la finalul unei întâlniri, la Moscova, cu secretarul general al ONU Antonio Guterres, că a discutat cu el despre ”puncte care inspiră un anumit optimism” cu privire la situaţia din Coreea de Nord.

Preşedintele rus Vladimir Putin a reitarat săptămâna trecută invitaţia adresată liderului nord-coreean Kim Jong Un de a efectua o vizită în Rusia, precizând că o asemenea vizită ar putea să aibă loc în cadrul Forumului Economic din Est, prevăzute în perioada 11-13 septembrie la Vladivostok, în Extremul Orient rus.

Citește și : Parlamentul European denunță derapajele de la standardele democratice în Republica Moldova

Preşedintele amerian Donald Trump şi Kim Jong Un s-au întâlnit pe 12 iunie, în Singapore, într-un summit istoric şi au semnat o Declaraţie comună, însă fără să facă vreun progres major în problema crucială a arsenalului nuclear nord-coreean.

Tags: Coreea de NordMoon Jae-inrusiasingaporesummitVladimir Putin
Categorii: Diaspora