X

Președintele Sudanului de Sud acordă amnistie totală rebelilor

Președintele Salva Kiir a acordat o amnistie generală rebelilor din războiul civil din Sudanul de Sud, inclusiv pentru fostul deputat Riek Machar, o organizație pentru drepturile omului a transmis autorităților țării africane că ar trebui să-și elibereze și criticii neînarmați, informează Reuters, potrivit mediafax.

Ordinul a fost citit miercuri seară la televiziunea de stat, la trei zile după ce președintele țării Kiir, liderul partidului rebelilor SPLM-IO Machar și liderii altor partide au semnat un acord pentru încetarea focului și împărțirea puterii în capitala Sudanului, Khartoum.

Citește și: Senatul argentinian respinge legalizarea avortului

O înfruntare politică între Kiir și Machar a degenerat în 2013 într-un război în care zeci de mii de oameni au fost uciși, forțând un sfert din populație să-și părăsească locuințele și să distrugă economia țării care depinde de petrol.

Conflictul a fost adesea combătut pe linii etnice. Acordurile anterioare pentru încetarea focului au eșuat, inclusiv cel din 2015 care a stopat pentru scurt timp ostilitățile, dar s-au reaprins după întoarcerea lui Machar în capitala Juba, anul următor.

Citește și: Paradisul din Indonezia a fost lovit de un nou cutremur puternic

SPLM-IO este cel mai mare partid care a luptat împotriva guvernului condus de Kiir, iar luptători aliați cu acesta au controlat mai multe regiuni din apropierea capitalei. De asemenea, au mai apărut și alte mișcări anti-guvernamentale, unele luptându-se între ele.

Tags: amnistieJubaKhartoumrazboi civilrebeliRiek MacharSalva KiirSPLM-IO MacharSudanSudanul de sud
Categorii: Știrile zilei