X

Preşedintele tunisian a desemnat un consilier pe probleme de securitate la conducerea Ministerului de Interne

Preşedintele tunisian, Kais Saied, a desemnat joi un consilier pe probleme de securitate la conducerea Ministerului de Interne, prima numire la patru zile după ce a preluat întreaga putere executivă, suspendând pentru o lună activitatea parlamentului, notează AFP, potrivit agerpres.  

“Preşedintele ţării a emis un decret prezidenţial prin care îi însărcinează pe Ridha Gharsallaoui să gestioneze Ministerul de Interne”, a indicat preşedinţia într-un comunicat joi seară.

Citește și : Fostul cardinal american Theodore McCarrick, inculpat pentru agresiune sexuală asupra unui adolescent

Ridha Gharsallaoui, care a depus jurământul, este un comisar de poliţie devenit consilier pe probleme de securitate naţională pe lângă şeful statului, potrivit presei locale.

Numirea intervine după ce mai multe organizaţii ale societăţii civile, precum şi ţări străine, l-au îndemnat pe Kais Saied să desemneze fără întârziere un nou guvern, aşa cum şi-a luat angajamentul.

Kais Saied a motivat, pentru a justifica preluarea puterii duminică, “pericolele iminente” cu care se confruntă Tunisia, scufundată de mai multe luni într-o profundă criză politică şi lovită din plin de un vârf mortal de coronavirus.

El l-a demis pe premierul Hichem Mechichi, extrem de criticat pentru gestionarea pandemiei de COVID-19 care a lăsat Tunisia în criză de de oxigen şi copleşită de o creşterea numărului de spitalizări, indicând că va exercita puterea executivă “cu ajutorul unui guvern” al cărui lider urmează să îl numească.

Preşedintele Saied a mai anunţat miercuri seară înfiinţarea unei celule de criză pentru gestionarea pandemiei de COVID-19, supervizată de un militar cu rang înalt.

Citește și : Comisia Europeană cere statelor UE să ajute Lituania în gestionarea valului de mii de migranţi ilegali din Belarus

Mai multe organizaţii ale societăţii civile au reclamat miercuri o foaie de parcurs şi au avertizat împotriva oricărei prelungiri “nelegitime” a suspendării parlamentului dincolo de cele 30 de zile prevăzute de Constituţie.

Miercuri seară, preşedintele Saied a lansat, de asemenea, o ofensivă anticorupţie, trăgând la răspundere 460 de oameni de afaceri acuzaţi de deturnare de fonduri sub regimul dictatorului Zine El Abidine Ben Ali (la putere din 1987 până în 2011), criticându-i aspru pe “cei care jefuiesc banii publici”.

Tags: coronaviruscovid-19Hichem MechichiKais SaiedRidha GharsallaouiTunisia
Categorii: Sinteze