X

Preşedintele tunisian Kais Saied respinge ‘interferenţa’ străină, după ce Occidentul s-a declarat îngrijorat de evoluţiile antidemocratice

Preşedintele tunisian Kais Saied a declarat vineri că respinge ”orice formă de interferenţă străină”, după ce unele ţări occidentale s-au arătat îngrijorate de alunecarea Tunisiei către dictatură, în urma unui referendum contestat privind extinderea puterilor prezidenţiale, informează Reuters, potrivit agerpres.  

Într-o întrevedere cu ministrul său de externe, Saied a afirmat ”independenţa deciziei naţionale şi respingerea oricărei forme de interferenţă în afacerile naţionale”.

Citește și : Patru militanţi pro-democraţie din Hong Kong pledează vinovat la acuzaţia de subminare

”Singura voce este vocea poporului”, a adăugat şeful statului tunisian.

Secretarul de stat american Antony Blinken a spus joi că ”Tunisia a înregistrat în ultimul an o erodare alarmantă a normelor democratice şi a anulat multe din ceea ce poporul tunisian a obţinut cu greu începând din 2011”.

La începutul săptămânii, membri ai Parlamentului European i-au solicitat şefului diplomaţiei europene Josep Borrell să adopte o poziţie mai fermă împotriva evoluţiilor antidemocratice din Tunisia.

Într-o scrisoare adresată lui Borrell, eurodeputaţi din mai multe grupuri politice au avertizat că ”la un an după lovitura de stat a preşedintelui Saied, Tunisia se află la o răscruce şi trebuie să se asigure că realizările în sfera democraţiei din ultimul deceniu nu sunt abandonate”.

Citește și : Noul ambasador al Statelor Unite NU are voie să intre în Nicaragua

Ales în mod democratic în 2019, Kais Saied a acaparat întreaga putere în 25 iulie 2021; invocând blocaje politico-economice, el l-a destituit pe prim-ministru şi a îngheţat parlamentul, pe care l-a dizolvat în martie acest an.

Tags: Antony BlinkenJosep BorrellKais SaiedreferendumTunisia
Categorii: Sinteze