X

Preşedintele tunisian l-a demis, fără explicaţii, pe prim-ministrul

Preşedintele tunisian l-a demis, fără explicaţii, pe prim-ministrul

Preşedintele tunisian Kais Saied l-a demis pe prim-ministrul Ahmed Hachani, fără să dea explicaţii oficiale, şi l-a numit în locul său pe ministrul afacerilor sociale Kamel Maddouri, a anunţat preşedinţia tunisiană într-o declaraţie făcută miercuri târziu, relatează Reuters şi AFP, potrivit stiripesurse.ro.

Hachani fusese numit prim-ministru al Tunisiei în luna august a anului trecut. Cu câteva ore înainte de a fi demis, Hachani a declarat într-un mesaj video că guvernul a înregistrat progrese într-o serie de probleme, în ciuda provocărilor globale, inclusiv asigurarea necesităţilor alimentare şi energetice ale ţării.

Citeşte şi: Procurorii americani susţin că un om de afaceri român l-a angajat pe Hunter Biden pentru a influenţa politica SUA – Stiripesurse.md

Demiterea vine pe fondul nemulţumirii populaţiei faţă de criza recurentă a întreruperilor de apă şi electricitate în multe părţi ale ţării. În timp ce guvernul afirmă că Tunisia suferă de pe urma unei secete continue care a dus la un sistem de cote în distribuirea apei, Saied consideră că tăierile de apă sunt o conspiraţie înaintea alegerilor prezidenţiale şi afirmă că barajele sunt pline.

Preşedintele tunisian l-a demis, fără explicaţii, pe prim-ministrul

Ministerul Agriculturii spune că nivelul barajului este extrem de critic şi a ajuns la 25 la sută.

Saied şi-a anunţat candidatura la alegerile prezidenţiale din octombrie, pe fondul unor critici generalizate din partea opoziţiei, a grupurilor pentru drepturile omului şi a potenţialilor candidaţi pentru restricţionarea şi intimidarea politicienilor care vor şi ei să candideze, pentru a-i deschide calea spre un al doilea mandat.

Mai mulţi dintre potenţialii săi rivali au susţinut că au fost împiedicaţi să îşi depună candidaturile la autoritatea electorală, din cauza unor probleme administrative şi juridice.

Preşedintele tunisian l-a demis, fără explicaţii, pe prim-ministrul

Ales în mod democratic în octombrie 2019, Saied şi-a acordat puteri depline în urmă cu trei ani, demiţându-l pe prim-ministrul său de atunci şi suspendând parlamentul, care a fost ulterior dizolvat.

După ce a revizuit Constituţia în 2022 pentru a introduce un regim hiperprezidenţialist şi a ales un nou parlament cu puteri foarte limitate, el a anunţat luni că va candida pentru un al doilea mandat la alegerile prezidenţiale care vor avea loc în Tunisia la 6 octombrie. 

Tags: Ahmed HachaniKais SaiedKamel MaddouriTunisia
Externe