X

Preşedintele Turkmenistanului îşi pregăteşte retagerea şi îşi asigură un loc de senator

Preşedintele Turkmenistanului, una dintre ţările cele mai autoritare şi mai izolate din lume, a obţinut un loc de senator în noua cameră superioară a Parlamentului, semn al unor posibile pregătiri în vederea succesiunii sale, informează marţi AFP, potrivit agerpres.

Potrivit publicaţiei de stat Neutralny Turkmenistan, preşedintele Gurbangulî Berdîmuhamedov a fost ales alături de alţi 47 de alţi candidaţi la finalul primelor alegeri pentru Senat organizate duminică în această ţară din Asia Centrală.

Vezi şi: Poliţiştii mexicani au omorât o imigrantă – VIDEO

Cele 48 de locuri din camera superioară au fost alese de consiliile locale formate din responsabili având legături cu statul, în urma unui scrutin care a durat doar două ore.

Nicio formaţiune reală de opoziţie nu a fost reprezentată, de altfel ca în timpul altor alegeri din această ţară, niciunele nefiind recunoscute ca fiind echitabile de către observatorii internaţionali.

Potrivit unui responsabil citat în mass-media de stat, Berdîmuhamedov a obţinut 100% din voturi. Candidatura lui nu a fost făcută publică, însă numărul de candidaţi a crescut brusc de la 111 la 112 în ajunul votului.

Controlul complet asupra camerei superioare a Parlamentului turkmen este important pentru familia Berdîmuhamedov, pentru că preşedintele Senatului va fi a doua persoană ca importanţă în stat, după modificările constituţionale adoptate în 2020.

Tot Berdîmuhamedov trebuie acum să desemneze alte opt mandate de senator şi să aleagă un preşedinte al camerei superioare a Parlamentului turkmen.

Noul Parlament bicameral al Turkmenistanului, Milli Genes (Consiliul Naţional), va fi astfel format din 56 de senatori şi 125 de deputaţi.

Fiul lui Gurbangulî Berdîmuhamedov, Serdar, 39 de ani, a devenit recent subiectul unei serii întregi de numiri, percepute ca o pregătire pentru a-i succeda tatălui său. În februarie, el a devenit vicepremier şi membru al puternicului Consiliu de Securitate, după ce a ocupat mai multe posturi diplomatice.

Întrebările cu privire la succesiunea lui Berdîmuhamedov, la putere din 2006, intervin în condiţiile în care Turkmenistanul se confruntă cu dificultăţi economice din cauza scăderii preţurilor la hidrocarburi, de care depinde bugetul acestei ţări.

Citeşte şi: 25 de lideri mondiali vor un tratat comun privind pandemiile.

Dacă Serdar va prelua frâiele puterii de la tatăl său, aceasta va fi prima succesiune ereditară din Asia Centrală, regiune dominată de foste republici sovietice, unde clanurile de familie joacă un rol foarte important.

Gurbangulîi Berdîmuhamedov a fost dentistul, apoi ministrul sănătăţii al primului preşedinte turkmen Saparmurat Niazov, înainte de a-i succeda după moartea lui.

Turkmenistanul este una dintre ţările cele mai represive din lume şi cunoscută pentru cultul personalităţii al liderului său.

Tags: Gurbangulî BerdîmuhamedovMilli Genes (Consiliul Naţional)Saparmurat NiazovSerdar BerdîmuhamedovTurkmenistan
Categorii: Știrile zilei