X

Preşedintele ucrainean Poroşenko a propus instituirea stării excepţionale pe durata a 30 de zile

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a propus luni după-amiază instituirea stării excepţionale pe teritoriul întregii Ucraine pe durata a 30 de zile şi nu pentru o perioada de 60 de zile, aşa cum anunţase Kievul mai devreme, informează postul de televiziune ucrainean 122.ua şi agenţia de presă rusă TASS, potrivit Agerpres.

Într-un discurs către naţiune, Petro Poroşenko a menţionat că intenţionează să instituie starea excepţională începând din 28 noiembrie, ora locală 09:00, pentru 30 de zile, şi nu începând cu ziua de luni, aşa cum a decis în ajun Consiliul Securităţii Naţionale şi Apărare (SNBO).

Citește și : Cinci ţări din UE cer Rusiei să restabilească libertatea de trecere prin strâmtoarea Kerci

‘Doresc să vă anunţ decizia mea – voi propune parlamentului să instituie starea excepţională pentru 30 de zile. De ce? Pentru ca legea marţială să nu se suprapună cu campania electorală nici măcar pentru o zi’, a explicat preşedintele ucrainean, încercând să înlăture temerile unor partide că prin instituirea stării excepţionale ar încerca de fapt să anuleze alegerile prezidenţiale preconizate în primăvara anului viitor.

Mai mult, Poroşenko a declarat că noile alegeri prezidenţiale la termen ar trebui să aibă loc, aşa cum se preconiza de la început, la 31 martie 2019, adăugând că proiectul de lege privind alegerile prezidenţiale va fi introdus în parlament la începutul lunii decembrie.

Anterior, preşedintele Ucrainei a promulgat un decret privind instituirea stării excepţionale în ţară în urma incidentului naval produs duminică lângă strâmtoarea Kerci, în urma căruia trei nave ucrainene au fost sechestrate cu forţa de către garda de coastă rusă, iar 24 de marinari ucraineni au fost capturaţi, dintre care câţiva – şase, conform Kievului, trei – potrivit Moscovei – au fost răniţi.

Pentru a intra în vigoare, decretul mai trebuie să fie aprobat de Rada Supremă (parlamentul unicameral) care s-a reunit luni în sesiune specială. La puţin timp după deschiderea sesiunii, parlamentul ucrainean îşi luase o pauză pentru consultări cu preşedintele asupra unor prevederi ale textului decretului.

Citește și : Parlamentul ucrainean aprobă decretul de instaurare a legii marțiale pentru 60 de zile

În discursul său, Petro Poroşenko a declarat că instituirea legii marţiale nu va afecta drepturile şi libertăţile individuale, dar documentul care a fost prezentat Radei Supreme conţine totuşi restricţii în acest sens, notează postul de televiziune 122 în pagina sa electronică.

Tags: alegeri prezidentialeKercikievparlamentPetro PoroşenkoSNBO
Categorii: Diaspora