Preşedintele ucrainean respinge ideea unei reglementări a anexării Crimeei prin COMPENSAȚII din partea Rusiei

Publicat:

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a respins miercuri, la Strasbourg, ideea unei reglementări a problemei privind anexarea Peninsulei Crimeea prin “compensaţii” financiare din partea Rusiei, idee formulată cu o zi înainte de omologul său ceh Milos Zeman, informează AFP. 

“Resping în mod ferm afirmaţiile privind ‘un fapt împlinit’ pe care l-ar constitui anexarea Crimeei”, a spus Poroşenko în faţa Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), reunită la Strasbourg în sesiune de toamnă.


Consiliul Europei “nu a fost creat (…) pentru apeluri în vederea schimbării unui teritoriu contra bani, petrol sau gaz”, a declarat Poroşenko. “El a fost creat pentru a menţine valorile şi principiile noastre fundamentale şi – cel mai important – pentru a le apăra dacă este necesar”, a adăugat el.

“Doar respectând suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei vom putea ajunge la pace şi la stabilitate în Europa”, a subliniat Petro Poroşenko, fără a-l cita nominal pe omologul său ceh.

Milos Zeman, criticat în Cehia pentru orientarea sa prorusă în dosarul ucrainean, a evocat cu o zi înainte problema Peninsulei Crimeea, în timpul unui discurs susţinut tot în faţa APCE.

“Dacă vom încerca să restituim Crimeea Ucrainei, va fi un război în Europa. Merită să ne asumăm acest risc? Crimeea a fost anexată, nu există nicio îndoială, este un fapt împlinit”, a spus Zeman.

“Dacă există un dialog între Rusia şi Ucraina, cred – şi aceasta este doar opinia mea personală – că ar putea exista o compensaţie pentru Crimeea, sub o formă financiară, sau sub formă de gaz sau petrol”, a adăugat preşedintele ceh.

Crimeea a fost anexată de Moscova în martie 2014, după ocuparea peninsulei de trupe ruse şi un referendum calificat drept ilegal de Kiev şi ţările occidentale. Această anexare a fost urmată de o serie de sancţiuni europene şi americane la adresa Moscovei, încă în vigoare.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia O moldoveanc a fost condamnată în Italia fiind acuzată de faptul că...

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.