X

Preşedintele Ucrainei susţine legea care-i dărâmă pe ‘miliardarii de carton’

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a introdus în parlament (Rada Supremă) un proiect de lege care incriminează îmbogăţirea ilicită în rândul înalţilor oficiali, o condiţie pentru primirea de sprijin financiar din partea Fondului Monetar Internaţional (FMI), potrivit site-ului legislativului de la Kiev, citat miercuri de Reuters, relatează şi agerpres.

Ucraina adoptase o lege similară în 2015, deschizând calea pentru împrumuturile din partea FMI, dar Curtea Constituţională a anulat proiectul de lege în luna februarie pe motiv că acesta încălca prezumţia de nevinovăţie.

Citeşte şi: Camera Reprezentanţilor îl acuză pe Trump de rasism

De fapt, preşedintele ucrainean a trimis Radei Supreme acest proiect de lege privind confiscarea civilă a bunurilor obţinute prin corupţie şi reintroducerea răspunderii penale pentru îmbogăţirea ilicită în data de 3 iunie, conform paginii web a preşedinţiei ucrainene.

Proiectul de lege, elaborat împreună cu experţi ucraineni şi străini, introduce un nou mecanism de confiscare a activelor ilegale ale funcţionarilor – printr-o hotărâre judecătorească în ordinea civilă fără condamnare – şi, de asemenea, reintroduce pedeapsa penală împotriva funcţionarilor pentru îmbogăţire ilicită – un articol din Codul penal, care, în februarie 2019, fusese declarat neconstituţional.

Citeşte şi: Racheta descoperită în Italia a fost la un moment dat vândută de Qatar

Volodimir Zelenski i-a trimis o scrisoare miercuri preşedintelui Radei Supreme, Andrii Parubii, în care i-a solicitat convocarea actualului parlament într-o sesiune extraordinară la 18 iulie pentru votarea mai multor legi, între care şi proiectul amintit. Alegeri legislative anticipate sunt preconizate să aibă loc duminică în Ucraina.

Tags: Curtea ConstitutionalaFondul Monetar Internaţional (FMI)kievRada SupremaucrainaVolodimir Zelenski
Categorii: Externe