X

Preşedintele Ungariei l-a invitat pe Papa Francisc la Congresul Euharistic Internaţional

Preşedintele Ungariei, Janos Ader, l-a invitat pe Papa Francisc la Congresul Euharistic Internaţional care va avea loc anul acesta la Budapesta, transmite MTI, scrie agerpres.

După ce a fost primit în audienţă de suveranul pontif, Ader a declarat presei că a vizitat Vaticanul cu intenţia de a-l invita pe Papă la evenimentul din 13-20 septembrie. Preşedintele ungar a remarcat că anul acesta se aniversează 100 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între Ungaria şi Sfântul Scaun şi 30 de ani de la reluarea acestor legături întrerupte în perioada comunistă. El a remarcat că ultima vizită a unui Papă în Ungaria a fost cea a lui Ioan Paul al II-lea, în 1996.

Citește și: Stoltenberg: NATO ar putea prelua instruirea kurzilor în Irak

Ader a declarat că vizita de anul trecut a Papei Francisc la Şumuleu Ciuc, în timpul călătoriei în România, a fost un ‘succes uriaş’ pentru catolici şi a dat asigurări că suveranul pontif ar fi întâmpinat ‘cu aceeaşi dragoste de credincioşii din Ungaria’.

Potrivit preşedintelui, Papa Francisc s-a arătat interesat de programul congresului şi a lăsat să se înţeleagă că i-ar face plăcere să viziteze Ungaria. ‘Reacţia sa nu poate fi considerată un angajament clar, dar a fost mai mult decât un comentariu politicos la invitaţie’, a apreciat Ader.

Şeful statului ungar a confirmat invitaţia la întâlnirea cu secretarul de stat al Vaticanului, cardinalul Pietro Parolin. După întrevedere, înaltul prelat a afirmat că ar fi onorat să îl însoţească pe Papă la Budapesta.

Cardinalul a arătat că apelul recent al Papei privind regiunea amazoniană şi responsabilitatea comună pentru creaţia divină au avut un loc important pe agenda întâlnirii. Ader şi Papa Francisc au fost de acord că după ce secolul trecut a fost al petrolului, cel actual este al apei, deoarece omenirea se confruntă cu necesitatea stringentă de a proteja resursele.

Preşedintele ungar a declarat că asigurarea unei cantităţi corespunzătoare de apă de calitate pentru populaţie este o sarcină dificilă pentru toate statele. El a subliniat eforturile Ungariei de a promova progresele în acest domeniu, inclusiv prin cele trei Summituri Mondiale ale Apei organizate la Budapesta.

Citește și: Cheltuielile militare mondiale înregistrează cea mai mare creştere din ultimii zece ani (raport)

Ader l-a informat pe Papă despre programul Ungaria Ajută, în sprijinul creştinilor persecutaţi din întreaga lume.

Răspunzând unei întrebări, preşedintele ungar a arătat că între Budapesta şi Vatican nu există nicio dispută nerezolvată.

Pe agenda preşedintelui se află şi o întâlnire cu omologul său italian, Sergio Mattarella, în cursul după-amiezii de vineri.

Tags: Congresul Euharistic InternaţionalJanos AderPapa FranciscUngaria
Categorii: Diaspora