X

Preşedintele Xi Jinping îndeamnă la deschiderea ”unui nou capitol” în relaţiile bilaterale chinezo-indiene

Preşedintele chinez Xi Jinping a îndemnat vineri la deschiderea ”unui nou capitol” în relaţiile între Beijing şi New Delhi, într-un ”summit informal” în China cu premierul indian Narendra Modi, în contextul în carei cei doi giganţi asiatici caută să-şi depşească tensiunile puternice generate de diferende frontaliere, relatează AFP, conform news.ro .

Xi l-a primit pe şeful Guvernului indian în muzeul provincial din oraşul Wuhan, în centrul Chinei, în ceea ce s-a prezentat drept ”un summit informal” care se prelungeşte sâmbătă.

Citește și : Angela Merkel a fost primită la Casa Albă de Donald Trump cu un sărut pe fiecare obraz

”Sper că premierul şi cu mine vom putea să deschidem un nou capitol al relaţiilor chinezo-indiene în cursul acestei întâlniri”, a declarat preşedintele chinez, potrivit televiziunii de stat CCTV, care a lăudat ”buna relaţie de lucru” între cele două ţări.

”Vreau ca prietenia ţărilor noastre să se consolideze pe termen nelimitat, aşa cum curge neobosit fluviul Yangtze”, a exclamat el.

China şi India – care reprezintă împreună 40% din populaţia lumii – au împreună ”responsabilitatea” de a aborda marile provocări de la nivelul planetei, iar summitul de la Wuhan este ”o frumoasă oportunitate” de a o face, i-a răspuns Modi.

În declaraţii citate de presa de stat, niciunul dintre cei doi lideri nu a evocat disputele teritoriale care le afectează relaţiile bilaterale.

Iar această întâlnire are loc la doar câteva luni după o escaladare a tensiunilor în zona de frontieră Doklam, situată în partea de vest a Bhutanului, unde armatele chineze şi indiene s-au înfruntat timp de peste luni vara trecută.

India a trimis trupe pentru a împiedica construirea unui drum militar de către China. Cele două părţi au convenit până la urmă la o dezangajare, la sfârşitul lui august.

”UMBRA LUI 1962”

Cele două ţări au o îndelungată istorie de relaţii afectate de neîncredere, vizând să cucerească supremaţia în regiune. Beijingul s-a apropiat de Pakistan în ultimii ani, în timp ce India pune accentul asupra cooperării sale cu Statele Unite.

New Delhi este îngrijorat totodată de vastul proiect chinez de infrastructuri al ”Drumurilor mătăsii” din Asia. Acesta include un vast coridor economic care trece prin Caşmir, asupra căruia India îşi dispută suveranitatea cu Pakistanul.

Diplomaţia chineză a dat asigurări că reuniunea de la Wuhan, organizată în mod discret, va fi cadrul ”unor discuţii profunde despre subiecte majore de preocupare comună”.

Însă Harsh Pant, un profesor la King’s College din Londra, consideră că este vorba mai ales despre ”o tentativă bine intenţionată a New Delhi vizând Beijingul, menită să vadă dacă este posibil să facă abstracţie de trecut pentru a relansa relaţia bilaterală”.

Ambele puteri se declară angajate în a-şi soluţiona diferendele prin negocieri, însă progresele sunt slabe.

India şi China rămân într-un dezacord puternic pe tema trasării frontierei în Arunachal Pradesh, un stat integrat în teritoriul indian în perioada colonizării britanice, dar a cărui suveranitate este reclamată insistent de China.

India a fost umilită de China în cursul unui scurt dar sângeros război, în 1962, cu privire la acest stat, a cărui tutelă New Delhi o păstrează după retragerea trupelor chineze în urma încheierii conflictului.

”Trebuie neapărat să ieşim din umbra războiului sino-indian din 1962”, subliniază Wang Dehua, un expert de la Academia de Ştiinţe Sociale din Shanghai.

Citește și : Benjamin Netanyahu salută relaţia specială româno-israeliană

”Această întâlnire se concentrează asupra modalităţilor evitării repetării episodului nefericit de la Doklam, anul trecut”, apreciază el.

Însă Pant vede în ea, în privinţa lui Narendra Modi, o necesitate pragmatică înaintea alegerilor naţionale indiene de anul viitor, în care este dificil să candideze cu o relaţie slabă cu puternicul vecin chinez, a doua economie mondială.

Iar în contextul în care Beijingul este ameninţat cu un război comercial de către Statele Unite, cele două ţări ar putea să găsească un teren comun în această problemă, consideră universitarul.

Tags: BeijingChinaIndiaNarendra ModiNew DelhiWuhanXi Jinping
Categorii: Știrile zilei