Președintele Zimbabwe, Robert Mugabe, a DEMISIONAT

Publicat:

Președintele Zimbabwe, Robert Mugabe, a demisionat marți, terminând aproape patru decenii de guvernare în țara din Africa de Sud.

‘Eu, Robert Mugabe (…) transmit formal demisia din funcţia de preşedinte al Republicii Zimbabwe, cu efect imediat’, a citit din documentul primit preşedintele Adunării Naţionale, Jacob Mudenda, în aplauzele parlamentarilor care dezbăteau cererea de impeachment pentru Mugabe.


‘Am luat în mod voluntar decizia de a demisiona (…) Această decizie a fost motivată de dorinţa mea de a asigura un transfer fără probleme al puterii, paşnic şi fără violenţă’, explică în demisie Mugabe, în vârstă de 93 de ani.

Erou al independenţei statului Zimbabwe, el a instituit ulterior o dictatură personală, reuşind să rămână preşedinte timp de 37 de ani. Nici grava criză economică prin care ţara sa trece de mulţi ani nu l-a înlăturat de la putere, iar anunţul demisiei sale a fost primit marţi cu o explozie de bucurie pe străzile capitalei Harare.

După ce armata a preluat pe 15 noiembrie puterea de facto la Harare, Mugabe a fost pentru un timp reţinut la domiciliu, iar duminică el şi soţia sa, Grace, au fost excluşi din partidul Zanu-PF, primind din partea acestei formaţiuni şi un ultimatum să demisioneze până luni din funcţia de preşedinte, cu avertismentul că în caz contrar va fi pus sub acuzare.

Funcţia de preşedinte al Zanu-PF a fost preluată duminică de fostul vicepreşedinte Emmerson Mnangagwa (75 de ani), care fusese destituit anterior în cursul lunii noiembrie şi a fugit din ţară, după un conflict cu Grace Mugabe, măsură care a determinat acţiunea armatei de preluare a puterii.

În discursul prin care a anunţat demisia lui Mugabe, preşedintele parlamentului a promis că va fi instalat rapid un preşedinte interimar, precizează agerpres .

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Populaţiile de dugong, în scădere, îşi pierd diversitatea genetică (studiu)

Populaţiile de dugong, în scădere, îşi pierd diversitatea genetică (studiu) Populaţiile de dugong devin din ce în ce mai sensibile la impactul antropic şi la...

Actriţa Daisy Ridley, cunoscută din cea mai recentă trilogie ‘Star Wars’, diagnosticată cu boala Basedow-Graves

Actriţa Daisy Ridley, cunoscută din cea mai recentă trilogie 'Star Wars', diagnosticată cu boala Basedow-Graves Actriţa Daisy Ridley a vorbit pentru prima dată în mod...

Ben Affleck şi Matt Damon pregătesc un lungmetraj despre celebrul Hulk Hogan

Ben Affleck şi Matt Damon pregătesc un lungmetraj despre celebrul Hulk Hogan Actorii şi producătorii Ben Affleck şi Matt Damon pregătesc un lungmetraj despre celebrul...

Tom Hanks şi soţia sa Rita Wilson, victime ale hoţilor în Los Angeles

Tom Hanks şi soţia sa Rita Wilson, victime ale hoţilor în Los Angeles Hoţii au pătruns în proprietatea din Los Angeles a lui Tom Hanks...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.