Preşedinţia austriacă a Consiliului UE convoacă pentru 19 noiembrie o reuniune ministerială de pregătire a summitului privind Brexit-ul

Publicat:

Preşedinţia austriacă a Consiliului Uniunii Europene a convocat pentru luni, 19 noiembrie, o reuniune ministerială la Bruxelles cu obiectivul de pregăti summitul extraordinar din 25 noiembrie al liderilor UE referitor la acordul preliminar cu privire la Brexit, informează EFE şi APA, potrivit Agerpres.

‘Miniştrii responsabili vor discuta despre acordul de ieşire din UE şi despre declaraţia politică privind viitorul relaţiei (UE – Marea Britanie) şi vor pregăti summitul extraordinar cu privire la Brexit, ce va avea loc pe 25 noiembrie’, a comunicat joi ministrul austriac pentru afaceri europene, Gernot Bluemel.


Citește și : Summitul ASEAN: Putin, obligat să treacă prin poarta de detectare a metalelor; Kremlinul neagă

Reuniunea, la care vor participa cele 27 de state ce vor rămâne în UE după ieşirea Marii Britanii, va fi precedată de ‘consultări la nivel de ambasadori la UE’, indică nota emisă de biroul cancelariei austriece.

Reuniunea ministerială are drept scop să pregătească summitul extraordinar al liderilor UE care urmează să finalizeze şi oficializeze acordul referitor la Brexit.

Negociatorul-şef al UE, Michel Barnier, urma să se întâlnească joi cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, pentru a-i prezenta textul acordulUI convenit miercuri cu guvernul britanic, un volum de 585 de pagini, ce conţine 185 de articole, trei protocoale (privind Irlanda, Gibraltar şi Cipru) şi diferite anexe referitoare la ieşirea ‘ordonată’ a Regatului Unit din blocul comunitar.

Tusk a precizat că acordul va fi analizat de statele membre şi că, la sfârşitul săptămânii, cei 27 de ambasadori se vor reuni pentru a-şi compara evaluările făcute textului.

Va fi abordat, de asemenea, mandatul prin care Comisia Europeană va finaliza declaraţia politică comună privind viitorul relaţiei cu Marea Britanie, un proces în care, de asemenea, ‘vor fi implicaţi miniştri europeni’, a indicat el.

Într-o declaraţie ulterioară de presă, Tusk a dat asigurări că Uniunea Europeană este pregătită pentru un ‘acord final’ cu Marea Britanie în noiembrie, în pofida avalanşei de demisii care a lovit guvernul britanic după publicarea proiectului de acord privind Brexit-ul, a transmis AFP.

Citește și : Marea Britanie: Un deputat conservator pro-Brexit cere un vot de neîncredere împotriva premierului May

‘Tot ce vă pot spune este că Uniunea Europeană este pregătită pentru un acord final cu Regatul Unit în noiembrie’, a declarat el într-o conferinţă de presă, organizată după seria de demisii din guvernul Theresei May.

Suntem pregătiţi, de asemenea, pentru un scenariu de absenţă a unui acord. Dar, evident, suntem cel mai pregătiţi pentru un scenariu de absenţă a Brexit-ului’, a adăugat preşedintele Consiliului European, cu un zâmbet.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean a fost atacat cu maceta în Irlanda

Un moldovean a fost atacat cu maceta în Irlanda Un irlandez de 33 de ani a fost condamnat la 5 ani și 6 luni de...

Un moldovean a fost găsit MORT în Italia chiar de mama lui

Un moldovean a fost găsit MORT în Italia chiar de mama lui Un bărbat de 45 de ani, originar din Republica Moldova, a fost găsit...

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg Nadal a pierdut în 2 seturi în finala cu Borges, scor 2-6,...

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul Statul Israel are capacitate de a rezista mai multor fronturi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.