Preşedinţii camerelor deputaţilor germană şi franceză fac apel la consolidarea cooperării dintre Berlin şi Paris

Publicat:

Preşedinţii camerelor deputaţilor germană şi franceză au făcut apel luni la consolidarea cooperării dintre Berlin şi Paris, în timp ce Franţa caută sprijin din partea Germaniei pentru impulsionarea reformelor europene dorite de către Paris, relatează AFP.

”Franţa şi Germania nu mai formează pur şi simplu un cuplu: ţările noastre formează o familie !”, a declarat preşedintele Adunării Naţionale a Franţei, Francois de Rugy, în cadrul unei sesiuni extraordinare în Bundestag, consacrată unui nou ”Tratat de la Elysee”, cu ocazia marcării, luni, a 55 de ani de la semnarea documentului, conform agerpres .


Cea de-a 55-a aniversare este ocazia ”de a continua să dezvoltăm împreună baza colaborării noastre strânse”, a spus la rândul său preşedintele Bundestag-ului, Wolfgang Schaeuble.

Citește și : Duterte dă un ordin clar forţelor sale armate: ‘Dacă devin dictator, ÎMPUŞCAŢI-MĂ!

Tratatul de la Elysee a fost semnat pe 22 ianuarie 1963 între Paris şi Berlin, după aproape 18 ani de la prăbuşirea nazismului. Prima sa aplicare a fost înfiinţarea Oficiului franco-german pentru tineret (OFAJ), pentru promovarea schimburilor între tinerii din cele două ţări. El a fost apoi întărit treptat, îndeosebi în 1988, de cancelarul Helmut Kohl şi de preşedintele Francois Mitterrand, odată cu lansarea de consilii franco-germane pentru securitate şi pentru politica economică şi monetară.

La mijlocul zilei, deputaţii germani au adoptat, cu o majoritate de voturi, rezoluţia ce deschide calea pentru ‘consolidarea şi aprofundarea” acestui tratat. Noul text vizează să consolideze obiective precum practica limbilor franceză şi germană sau dezvoltarea ”oportunităţilor industriale deschise de către economia digitală”.

Adunarea Naţională a Franţei urmează, de asemenea, să adopte după-amiază textul respectiv în prezenţa lui Schaeuble.

Dezbaterea intervine în timp ce preşedintele francez, Emmanuel Macron, care a propus o serie de reforme pentru Europa, caută sprijin din partea cancelarului german, Angela Merkel, ocupată de la sfârşitul lui septembrie cu formarea unui nou guvern.

Duminică, social-democraţii germani, favorabili în mod larg propunerilor preşedintelui francez, au aprobat în principiu formarea unei coaliţii cu conservatorii cancelarului Merkel.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE Președintele francez Emmanuel Macron a lansat un avertisment dur cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.