X

Preşedinţii de Senat din Europa şi Africa fac elogiul bicameralismului, ‘un avantaj pentru democraţie’

Preşedinţii de Senat din Europa şi Africa, reuniţi vineri la Palatul Luxemburg din Paris, au făcut elogiul bicameralismului, “un avantaj pentru democraţie”, relatează AFP, potrivit agerpres.

“De ce este bine să existe Senatele? Pentru că bicameralismul este foarte important pentru calitatea legilor, pentru aprofundarea democraţiei, dar şi pentru a reprezenta teritoriile”, a declarat într-o conferinţă de presă preşedintele Senatului francez, Gérard Larcher.

Citește și : Putin: Ieşirea SUA din acordul cu Iranul nu doar că destabilizează situaţia din regiune, ci poate submina regimul de neproliferare nucleară

“Suntem ferm de părere că rolul celor două camere este un rol de echilibru, de stabilizator între instituţii şi un rol care permite unui număr de ţări să regăsească drumul dialogului, al concordiei şi al coeziunii”, a adăugat el.

A 20-a sesiune a Adunării Senatelor din Europa reuneşte delegaţii ale camerelor superioare ale ţărilor membre venite din Austria, Belgia, Bosnia-Herţegovina, Cehia, Elveţia, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Marea Britanie, Olanda, Polonia, România, Rusia şi Spania.

Sunt de asemenea prezente şi delegaţii ale Senatelor din Algeria, Camerun, Coasta de Fildeş, Gabon, Kenya, Maroc şi Republica Congo, această a 20-a sesiune fiind plasată sub semnul unui dialog cu Africa.

“Suntem legaţi între noi”, a afirmat Larcher în discursul său de deschidere. “Gestionarea multor ameninţări, care ne afectează pe toţi, cere un răspuns coordonat, în special în privinţa marilor pandemii, dereglărilor climatice, reţelelor de traficanţi, care duc la moartea atâtor africani, şi a luptei împotriva terorismului”, a spus el.

Citește și : Liderul musulmanilor conservatorilor britanici îl compară pe Boris Johnson cu Hitler

“Bicameralismul constituie un avantaj pentru democraţie”, a dat asigurări şi preşedintele Senatului din Republica Congo, Pierre N’Golo. Senatele “au un aport deloc de neglijat în îmbunătăţirea climatului social” şi “contribuie la promovarea dialogului, ceea ce este un element important în cadrul consolidării democraţiei”.

Tags: africabicameralismeuropaPalatul Luxemburgparissenat
Categorii: Diaspora