X

Preşedinţii Rivlin şi Steinmeier, îngrijoraţi de reîntoarcerea ‘demonilor trecutului’ odată cu reafirmarea antisemitismului în Europa

Preşedinţii israelian şi german, Reuven Rivlin şi Frank-Walter Steinmeier, s-au arătat miercuri îngrijoraţi de reîntoarcerea ”demonilor trecutului” şi a ”spiritelor malefice” odată cu reafirmarea antisemitismului în Europa şi Germania, la 75 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz, relatează AFP, potrivit agerpres.

”Un antisemitism urât şi extrem planează asupra întregii Europe, de la extrema dreaptă la extrema stângă”, a spus Reuven Rivlin într-un discurs susţinut în faţa deputaţilor germani din Bundestag în ziua de amintire a victimelor nazismului. ”Europa este vizitată astăzi de demonii trecutului”, a adăugat el, cerând să fie combătută ”amorsarea noului antisemitism”, care se hrăneşte din discursul ”purităţii rasei” şi al ”naţionalismului”.

Citește și : Negocieri o dată la trei săptămâni pentru reglarea relaţiilor post-Brexit

Preşedintele israelian a recunoscut însă că ascensiunea antisemitismului este cauzată parţial şi de ramurile extremiste ale Islamului.

La rândul său, Frank-Walter Steinmeier şi-a manifestat în faţa Bundestagului îngrijorarea faţă de revenirea ”spiritelor malefice”, a antisemitismului şi rasismului în ţara sa.

”Aş dori să pot spune cu convingere, mai ales în faţa invitatului nostru din Israel (preşedintele Reuven Rivlin), ”noi, germanii, am înţeles”. Dar cum putem spune aceasta în timp ce ura şi agitaţia se răspândesc, când otrava naţionalismului se infiltrează din nou în dezbateri, chiar şi aici ?”, a continuat Steinmeier în discursul susţinut în faţa deputaţilor printre care se aflau şi politicieni ai extremei drepte germane.

Citește și : Preşedintele mexican îşi cedează avionul oficial prin loterie

Cei doi preşedinţi au participat împreună zilele trecute la mai multe evenimente de marcare a 75 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz, unde naziştii au ucis peste un milion de oameni, majoritatea evrei. Steinmeier s-a numărat printre preşedinţii care au participat la Forumul de la Centrul de Comemorare a Holocaustului – Yad Vashem, la Ierusalim. El a plecat apoi împreună cu preşedintele Rivlin la o altă ceremonie, desfăşurată în Polonia, unde a fost lagărul de la Auschwitz, înainte de a veni la Berlin.

Tags: europaFrank-Walter SteinmeiergermanianazismReuven Rivlin
Categorii: DiasporaSinteze