X

Presiuni puternice din partea Turciei asupra americanilor să sisteze sprijinul militar pentru milițiile kurde din Siria

Turcia aşteaptă ca preşedintele american Donald Trump ‘să se ţină de cuvânt’ cu privire la încetarea aprovizionării cu arme în Siria a miliţiilor kurde YPG (Unităţile de Protecţie Populară), considerate de Ankara drept ‘teroriste’, a declarat sâmbătă ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu, citat de AFP. 

‘A aştepta ca Trump să se ţină de cuvânt este cel mai natural drept al nostru’, a afirmat Cavusoglu într-o declaraţie televizată în Antalya, în sudul Turciei.

Cu o zi în urmă, şeful diplomaţiei turce afirmase că Donald Trump l-a asigurat pe omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, – în cursul unei convorbiri telefonice între cei doi şefi de stat – că a ‘dat instrucţiuni clare în vederea suspendării livrărilor de arme către YPG’.

“Desigur, vrem să vedem acest lucru transpus în practică”, a adăugat sâmbăta Cavusoglu.

Într-un comunicat publicat vineri seara de către Casa Albă, executivul american părea mai puţin explicit cu privire la intenţiile sale faţă de aceste miliţii kurde, notează France Presse.

Donald Trump i-a spus omologului său că ‘ajustări sunt de aşteptat în ceea ce priveşte sprijinul militar acordat partenerilor noştri din Siria, acum când bătălia pentru Raqqa s-a încheiat şi când intrăm într-o fază de stabilizare’, se poate citi în comunicat.

Sprijinul american pentru miliţiile YPG în lupta împotriva Statului Islamic alimentează tensiunile între Ankara şi Washington de mai multe luni.

Relaţiile între cele două ţări, aliate în cadrul NATO, s-au deteriorat semnificativ de la puciul eşuat din iulie 2016, imputat de Ankara predicatorului Fethullah Gulen, autoexilat în SUA şi a cărui extrădare Turcia o cere cu regularitate, dar fără succes până în prezent. Gulen neagă orice implicare în tentativa de lovitură de stat.

Tags: Fethullah Gulenlovitura de statMevlutMevlut CavusogluNATORecep Tayyip ErdogansiriaUnităţile de Protecţie PopularăYPG
Categorii: Sinteze