Pretindeau mită pentru a facilita obținerea permiselor de conducere

Publicat:

Pretindeau mită pentru a facilita obținerea permiselor de conducere

Două persoane și-au aflat verdictul pronunțat de Judecătoria Hâncești, sediul Central într-un dosar penal deschis de Centrul Național Anticorupție în mai 2023, în urma căruia au urmat și alte cauze din categoria actelor de corupție.

Citește și: Suport financiar pentru copii din familii defavorizate din Chișinău


Șapte  capete de acuzare ale infracțiunii de trafic de influență au fost deferite justiției de către Procuratura Anticorupție, urmare a încheierii acordurilor de recunoaștere a vinovăției.  Conform investigațiilor, inculpații, începând cu perioada lunii decembrie 2021 și ulterior în perioada lunilor mai-septembrie 2023, au pretins și primit sume de bani cuprinse între 500 și 750 de euro de la mai multe persoane. În schimbul banilor, aceștia susțineau că pot influența angajații din cadrul Secției înregistrare a Transportului și Calificarea Conducătorilor Auto a Centrului Multifuncțional Hâncești al Agenției Servicii Publice pentru a facilita promovarea probelor teoretice și practice ale examenului de calificare pentru obținerea permisului de conducere.

Prin urmare, în luna decembrie 2021 unul dintre inculpați a primit prima tranșă de bani în sumă de 500 de euro din suma totală de 700 de euro, de la o persoană pentru a o ajuta să susțină examenul teoretic și practic, necesar pentru obținerea permisului de conducere pentru categoria “B”, însă, dat fiind că, promisiunile nu s-au realizat, ulterior aceștia în perioada lunii mai-iunie 2023 au pretins și primit bani suplimentari în sumă de 200 euro și 4000 lei, pentru a-i elibera un certificat care confirmă frecventarea unui curs suplimentar de instruire practică pentru perioada anului 2023, necesar pentru susținerea examenelor de conducător auto la proba teorie și practică, timp în care solicitantul s-a aflat peste hotarele țării.

Pretindeau mită pentru a facilita obținerea permiselor de conducere

Totodată, s-a stabilit că, în luna mai 2023, aceștia au primit 700 de euro de la o persoană pentru a o ajuta să susțină examenul teoretic și practic, necesar pentru obținerea permisului de conducere pentru categoria „A”. Ulterior, prin utilizarea unor dispozitive audio-video, au asistat persoana în timpul examenului, reușind astfel să obțină permisul.

În iulie 2023, cei doi au repetat schema, solicitând 750 de euro de la altă persoană pentru a influența rezultatul examenului de calificare auto pentru categoria „B”. Din nou, au utilizat dispozitive tehnice pentru a  ghida persoana în timpul examenului, asigurându-se că aceasta obține permisul. În alte cazuri, aceștia au primit sume suplimentare pentru a îndeplini promisiuni similare, însă unele promisiuni nu au fost realizate, iar banii nu au fost returnați.

Urmărirea penală a durat 10 luni, iar datorită încheierii acordurilor de recunoaștere a vinovăției, după conexarea cauzelor în instanța de judecată, judecarea cauzei a durat doar 4 luni.  În urma analizei probatoriului, la 6 august 2024, instanța i-a găsit vinovați pe inculpați de trafic de influență, stabilindu-le o pedeapsă sub formă de amenzi de 300 000 lei și, respectiv, 400 000 lei. De asemenea, s-a menținut sechestrul asupra sumei de 10.900 euro pentru a garanta executarea acestor amenzi.

Totodată au fost confiscate contravaloarea mijloacelor bănești în mărime de 4000 lei, iar 200 euro au fost trecuți în folosul statului.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Sindicatele propun salariul minim în 2025 să fie 6 mii de lei

Sindicatele propun salariul minim să fie 6 mii de lei Sindicatele și patronatele propun ca, începând cu 1 ianuarie 2025, salariul minim pe țară să...

Bărbat de 51 de ani, ar fi organizat întreținerea unei spelunci pentru consumul drogurilor

Bărbat de 51 de ani, ar fi organizat întreținerea unei spelunci pentru consumul drogurilor Un bărbat de 51 de ani din Chișinău a fost reținut,...

SRL Gările Auto Moderne se plânge la CNA

SRL Gările Auto Moderne se plânge la CNA SRL Gările Auto Moderne a depus o plângere la CNA în legătură cu procesul de preluare a...

Ion Gumene: Prima emisiune de VMS prin intermediul platformei eVMS.md este programată pentru data de 26 septembrie 2024

Ion Gumene: Prima emisiune de VMS prin intermediul platformei eVMS.md este programată pentru data de 26 septembrie 2024 Declarațiile au fost făcute de secretarul de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.