X

Prețul de export al grâului din Republica Moldova, la cel mai mic nivel din ultimii patru ani

Prețul de export al grâului din Republica Moldova, la cel mai mic nivel din ultimii patru ani

În prima jumătate a anului 2024, prețul mediu de export al unei tone de grâu din Republica Moldova a constituit 3.390 de lei, ceea ce este cu circa 26% mai puțin decât în aceeași perioadă din 2023. Acesta este cel mai mic preț de export al grâului, înregistrat în prima jumătate a anului în ultimii patru ani, potrivit unei analize a expertului Iurie Rija, transmite Moldstreet.

Mai mult, în luna aprilie 2024, prețul mediu de export al grâului a constituit 3.180 de lei (circa 180 de dolari) pentru o tonă, în timp ce un an în urmă era de 4.530 lei (peste 250 de dolari), adică cu 30% mai mare, potrivit agora.md.

Citește și : Gazprom ar putea să nu mai tranziteze gaze naturale rusești prin Ucraina, afectând securitatea energetică a R. Moldova

Scăderea semnificativă a prețurilor de export a avut loc în contextul unei creșteri cu circa 72% a exporturilor de grâu din Republica Moldova în prima jumătate a 2024, față de aceeași perioadă din 2023.

Față de prima jumătate a anului 2022, creșterea este de aproape opt ori, dar atunci timp de aproape patru luni au fost impuse restricții la exportul de grâu, de teamă ca țara să nu rămână fără pâine.

Citește și : Moscova acuză YouTube că cenzurează conţinutul la comanda Washingtonului

Expertul estimează că prețurile ar putea crește în a doua jumătate a anului, având în vedere așteptările nejustificate privind recolta din 2024.

Evoluția prețurilor medii de export la grâu

Tags: exportgrâuMoldova
Economie