X

Preţul pâinii în Liban a fost majorat cu aproximativ 20%

Autorităţile libaneze au anunţat o majorare a preţului pâinii cu aproximativ 20%, în contextul prăbuşirii economiei şi al dificultăţilor cu care se confruntă autorităţile în a subvenţiona produsele de bază, transmite AFP, potrivit agerpres

De peste un an, Libanul traversează cea mai gravă criză economică a sa, cu o depreciere istorică a monedei, o hiperinflaţie, disponibilizări masive şi restricţii bancare drastice.

Citește și : Şeful diplomaţiei europene vrea să se întâlnească cu Aleksei Navalnîi la Moscova

Menţionând “creşterea continuă a preţului grâului” şi majorarea cursului de schimb pentru dolar, ministrul Economiei, Raoul Nehme, a dezvăluit luni noile tarife de vânzare la pâine.

Preţul pentru un sac de pâine cu greutatea de maximum 930 de grame a fost majorat de la 2.000 până la 2.500 de lire libaneze, a anunţat agenţia naţională de informaţii ANI, ceea ce înseamnă o majorare de aproximativ 20%.

Preţul pâinii în Liban a mai fost majorat deja în lunile iunie şi noiembrie ale anului trecut.

Noua majorare intervine într-un moment în care, potrivit ONU, peste jumătate din populaţia Libanului trăieşte sub pragul sărăciei. De asemenea, ponderea populaţiei care trăieşte în sărăcie extremă a explodat, de la 8% în 2019 până la 23%.

Sindicatele importatorilor de produse alimentare au tras luni un semnal de alarmă cu privire la diminuarea stocurilor de produse “până la jumătate şi chiar mai mult”, într-o ţară care importă 80% din consumul de alimente. Sindicatele au motivat aceste penurii precum şi dificultăţile pe care le au cu importurile, prin închiderea băncilor din motive de carantină, lipsa de lichidităţi dar şi prin afluxul de libanezi în supermarketuri.

În toamna anului 2019, deteriorarea condiţiilor economice a declanşat o mişcare populară de protest, în care a fost denunţată întreaga clasă politică care nu s-a schimbat în ultimele decenii, acuzată de corupţie şi incompetenţă.

Citește și : Rumen Radev mai vrea un mandat de preşedinte al Bulgariei

Experţii avertizează că nemulţumirea populaţiei ar putea creşte, în condiţiile în care subvenţiile destinate produselor de bază, precum medicamentele, făina sau benzină, ar putea fi eliminate în lunile următoare pentru a putea fi păstrate rezervele de valută ale Băncii Centrale.

În acest context, Banca Mondială şi Guvernul libanez au semnat vineri un acord cu privire la un împrumut de 246 milioane de dolari sub forma unui transfer de bani şi acces la servicii sociale pentru aproximativ 786.000 de libanezi.

Tags: făinăLibanONUpâineRaoul Nehme
Categorii: Sinteze