Preţul petrolului a crescut la cel mai înalt nivel

Publicat:

Contractele futures pe țiței au crescut vineri 1 septembrie, ajungând la nivelul maxim din acest an, consolidând creşterile de preţ din această săptămână, pe măsură ce speculațiile continuă să crească precum că liderii grupului OPEC+: Arabia Saudită și Rusia lucrează la un acord pentru extinderea reducerilor actuale a producției de petrol, constată Quantum Commodity Intelligence.

Contractele futures la petrolul marca Brent au urcat vineri, 1 septembrie, la un nivel de 88,90 dolari pentru un baril, pentru prima dată din 23 noiembrie 2022, comparativ cu valoarea de 86,83 dolari, în ultima zi a lunii august, şi cu aproape 5 dolari mai scump, faţă de începutul săptămânii.


Citește și : Spînu vrea un acord cu chinezii pentru zboruri directe spre Hong Kong

Rusia şi Arabia Saudită s-au înţeles

Scumpirea petrolului are loc în condiţiile unei scăderi continue a stocurilor de petrol din SUA (în medie cu un milion de barili pe zi în ultimele cinci săptămâni), adăugând presiune în creștere la prețul petrolului, în ciuda problemelor economice.

Factorul principal sunt însă așteptările larg răspândite cu privire la extinderea reduceriii producţiei şi a exporturilor de către OPEC+, precum și semnele privind o redresare a activității de producție din China.

Viceprim-ministrul Rusiei, Alexander Novak, a anunțat deja că membrii OPEC+ au convenit asupra principalilor parametri de producție în următoarele luni, dar detaliile le va anunța abia săptămâna viitoare, indicând că reducerile de livrări de petrol de către Arabia Saudită și Rusia vor continua.

“Da, am ajuns la un acord.

Dar vom anunța public principalii termeni săptămâna viitoare”, a spus el, răspunzând la întrebarea președintelui Putin dacă guvernul a reușit să cadă de acord cu partenerii OPEC+ cu privire la reducerea exporturilor rusești de petrol.

Orice extindere a reducerilor actuale a livrărilor de petrol de către Rusia este de așteptat să fie însoțită de măsuri suplimentare din partea Arabiei Saudite, şefa OPEC.

Arabia Saudită s-a angajat deja să reducă producția cu un milion barili pe zi, la aproximativ 9 milioane barili pe zi pentru a treia lună, care durează până în septembrie, în timp ce Rusia și-a extins și ea limitarea exporturilor cu o reducere de 300.000 barili luna viitoare, față de o reducere de 500.000 barili pe zi în august.

Prețurile petrolului mai au loc de a crește

Nu este clar dacă alți grei ai OPEC, inclusiv Emiratele Arabe Unite, Kuweit și Irak, ar fi dispuși să reducă în continuare producția, dar EAU operează deja cu mult sub capacitate, în timp ce Irakul este dornic să crească producția.

Analiştii au remarcat că OPEC+ trebuie să aibă în vedere, de asemenea, exporturile în creştere din Iran şi Venezuela, dar, deocamdată, se aşteaptă că restricţiile ulterioare de la Riad şi Moscova vor menţine echilibrul ofertei/cererii strâns pentru restul anului.

„Reducerile OPEC+, și în special reducerile voluntare suplimentare din Arabia Saudită, înseamnă că piața scade stocurile. Ne așteptăm ca această tendință să continue până la sfârșitul anului, ceea ce sugerează că prețurile petrolului mai au loc de a crește față de nivelurile actuale”, a anunţat grupul ING într-o notă.

Cu toate acestea, ING a avertizat că, deși fundamentele sunt constructive, există bariere pentru ascensiunea preţurilor la petrol, inclusiv perspectiva unor rate mai mari ale dobânzilor din SUA și a unei redresări stagnante a Chinei.

Citește și : R. Moldova cumpără electricitate din Rusia la prețurile vechi

De notat că pe piaţa Republicii Moldova preţurile la benzină şi motorină au crescut semnificativ pe perioada verii, dar în ultimele 2-3 săptămâni s-au stabilizat în jurul la 26,10-26,30 lei pentru un litru de Benzină 95 şi la 23,10-23,30 lei pentru un litru de motorină.

În condiţiile dependenţei totale de importuri de carburanţi o scumpire a petrolului va duce inevitabil şi la o majorare a preţului la benzină şi motorină.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Forţele aeriene ucrainene anunţă că au distrus un depozit de muniţii rusesc în Crimeea

Forţele aeriene ucrainene anunţă că au distrus un depozit de muniţii rusesc în Crimeea Comandantul forţelor aeriene ucrainene, Mikola Oleşciuk, a declarat marţi că acestea...

Usatîi vorbește despre ‘greșeala lui Spînu’: Este nevoie de o conducere profesionistă, care va dezvolta CFM

Usatîi vorbește despre 'greșeala lui Spînu': Este nevoie de o conducere profesionistă, care va dezvolta CFM Andrei Spînu greșește, atunci când spune că statul nu...

Importurile de cereale ar putea fi licențiate până la sfârșitul anului

Importurile de cereale ar putea fi licențiate până la sfârșitul anului Conducerea MAIA a avut astăzi, o ședință cu un grup de agricultori, membri ai...

Ambasadorul Rusiei la ONU îl contrazice pe Trump: Războiul din Ucraina nu se poate încheia într-o singură zi

Ambasadorul Rusiei la ONU îl contrazice pe Trump: Războiul din Ucraina nu se poate încheia într-o singură zi Ambasadorul Rusiei la ONU, Vassili Nebenzia, a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.