X

Prețurile la cereale și oleaginoase ‘se duc în cap’

Prețurile la cereale și oleaginoase ‘se duc în cap’

Cerealele sunt vândute la prețuri cu mult mai mici, iar legumele și fructele s-au scumpit semnificativ în primele șase luni ale anului curent față de aceeași perioadă din 2022.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, rapița a fost vândută, în perioada ianuarie-iunie curent, cu 36,2% mai puțin față de perioada similară a anului trecut, marcând cea mai esențială diminuare a prețului din grupul oleaginoaselor, transmite EuropaLiberă.

Citeşte şi: Dreptul la Dreptate: ‘Legăturile mafiei lui Plahotniuc cu contrabandiștii devin tot mai evidente’ – Stiripesurse.md

Prețul la floarea soarelui a scăzut cu 27,3%, iar soia a fost comercializată la un preț cu 22% mai mic. Orzul a fost comercializat la un cost cu 17,2% mai mic, iar grâul – cu 15,8% mai mic față de ianuarie – iunie 2022. Din producția agricolă vegetală, s-au ieftinit pomușoarele (cu 11,6%) și porumbul (cu 8%).

Prețurile la cereale și oleaginoase ‘se duc în cap’

În același timp, unele legume și fructe se vând cu mult mai scump față de anul trecut. Cel mai mult a crescut prețul la morcov, de 2,4 ori, la ceapă și cartofi, cu aproape 50%, și fructe sâmburoase, cu peste 44%. Și prețurile la ouă sau lapte au înregistrat un anumit salt, de 16,7% și, respectiv, 8,5%.

Citeşte şi: Un oficial CSI îşi dă cu părerea: Moldova a expulzat în mod demonstrativ diplomații ruși pentru laude din partea SUA – Stiripesurse.md

Biroul Național de Statistică informează că prețurile la producția vegetală s-au diminuat, în medie, cu 13,8%, iar la produsele animaliere s-au majorat cu 6,7% comparativ cu ianuarie – iunie 2022.

Prețurile la cereale și oleaginoase s-au prăbușit pe piața internă și din cauza situației regionale, având în vedere că pe piață a ajuns un flux mare de producție ucraineană după ce accesul la propriile porturi a fost închis din cauza invaziei rusești.

Tags: biroul naţional de statisticăcereale
Categorii: EconomieȘtirile zilei