Preţurile mondiale la alimente au scăzut şi în februarie, pentru a 11-a lună consecutiv

Publicat:

Indicele global al preţurilor produselor alimentare a scăzut şi în februarie, pentru a 11- lună consecutiv, situându-se acum cu aproximativ 19% sub nivelul record din martie 2022, în urma invadării Ucrainei de către Rusia, a anunţat vineri Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), transmite Reuters, potrivit agerpres.

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr.


Citeşte şi: Capii filialei Gazprombank din Elveţia, chemaţi în justiţie în cazul violoncelistului rus Serghei Roldughin – Black News

În februarie, acest indice a scăzut la 129,8 puncte, faţă de valoarea revizuită de 130,6 puncte atinsă în ianuarie. Este cel mai redus nivel din septembrie 2021.

Declinul preţurilor uleiurilor vegetale şi a lactatelor a ajutat la scăderea indicelui global al preţurilor produselor alimentare, compensând creşterea preţului zahărului cu 6,9%, din cauza revizuirii în scădere a producţiei în India, a informat FAO.

Preţul cerealelor calculat de FAO a crescut cu doar 0,1% în februarie, faţă de luna precedentă, în timp ce preţurilor uleiurilor vegetale şi a lactatelor au înregistrat scăderi de 3,2% şi, respectiv, 2,7%. Cotaţiile grâului pe plan internaţional au crescut marginal luna trecută.

Tot vineri, FAO a publicat prima estimare privind producţia mondială de grâu în 2023, care ar urma să se situeze la 784 milioane de tone, un nivel mai redus decât în 2022.

“În Ucraina, dificultăţile financiare severe, pagubele provocate infrastructurii şi obstrucţionarea accesului la recoltele din unele zone ale ţării au avut ca rezultat o scădere estimată de 40% a zonei cultivate cu grâu de iarnă în 2023, şi o producţie mult sub medie previzionată pentru acest an”, avertizează FAO.

Citeşte şi: Doi americani au fost arestaţi pentru exportul ilegal de tehnologie în Rusia – Black News

Declinul este parţial compensat de aşteptata creştere a producţiei SUA la 51 milioane de tone, preţurile ridicate ducând la majorarea suprafeţelor însămânţate cu grâu.

FAO şi-a îmbunătăţit prognozele privind producţia mondială de cereale în 2022 cu nouă milioane de tone, până la 2,77 miliarde de tone, noua estimare este cu 1,3% sub producţia realizată în 2021. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Combaterea dezinformării și propagandei. Ce acțiuni întreprinde Moldova

Combaterea dezinformării și propagandei. Ce acțiuni întreprinde Moldova La Sesiunea anuală a Adunării Parlamentare a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (AP OSCE),...

Alertă cu bombă! Aeroportul este evacuat

Alertă cu bombă! Aeroportul este evacuat Alertă cu bombă pe Aeroportul Internațional Chișinău (AIC). Citește și: Vin intemperiile! Avertizare Cod galben de vreme rea Sute de pasageri...

Ar fi ucis o pensionară și l-a lăsat pe un bărbat să moară într-un beci improvizat. Individul – trimis pe banca acuzaților

Ar fi ucis o pensionară și l-a lăsat pe un bărbat să moară într-un beci improvizat. Individul – trimis pe banca acuzaților Individul din raionul...

Popșoi nu exclude noi sancțiuni internaționale în raport cu unii moldoveni

Popșoi nu exclude noi sancțiuni internaționale în raport cu unii moldoveni Lista sancțiunilor internaționale ar putea fi extinsă. Cel puțin așa consideră șeful diplomației moldovenești...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.