Prevenirea coliziunii avioanelor cu păsări de pe Aeroportul Internaţional Mexico City este asigurată de şoimii pelerini

Publicat:

Departe de agitaţia pasagerilor, de cozi şi de ofiţerii vamali, Madison îşi întinde aripile şi zboară în apropierea unei piste de pe Aeroportul Internaţional Mexico City, cel mai aglomerat din America Latină. Este unul dintre şoimii pelerin responsabili de prevenirea coliziunii avioanelor cu păsări, evenimente ce ar putea provoca accidente sau perturbarea traficului pe aeroportul cu 44 de milioane de pasageri anual, relatează joi AFP.

Păsările reprezintă o ameninţare deloc neglijabilă la adresa siguranţei zborurilor. În 2009, un avion al US Airways a aterizat pe râul Hudson, în New York, după ce a intrat în coliziune cu un stol de păsări. La sfârşitul lunii ianuarie, un zbor al KLM Amsterdam-Mexic a aterizat de urgenţă după ce a lovit mai multe păsări la momentul decolării din Olanda, conform agerpres.


“Este periculos, păsările nu pot coabita cu avioanele, acestea pot fi prinse într-o turbină”, a declarat Oscar Chavez, în vârstă de 26 de ani, unul dintre biologii responsabili de şoimii pelerin de pe aeroport.

Citește și : Ungaria : Proiectul ‘Stop Soros’ are ca scop prevenirea ‘metodelor de tip mafiot’ folosite de mercenarii lui Soros (secretar de stat)

În fiecare zi, Madison şi Ilse, cei doi şoimi pelerin de pe aeroport, ies “la lucru” şi zboară în preajma pistelor. “Celelalte păsări realizează că prădătorul lor este acolo şi se dispersează”, a explicat Nayely Flores, responsabil de controlul faunei de pe acest terminal.

Pregătirea lui Madison pentru una dintre aceste ieşiri necesită o atenţie deosebită. “Este aproape un ritual”, spune biologul. Acesta fixează un sistem de localizare pe corpul şoimului în timp ce prepară o momeală constând în carne de prepeliţă pentru a-i distrage atenţia.

În unele cazuri, în funcţie de climă, Madison poate zbura timp de două ore. Ca în cazul tuturor păsărilor de pradă, şoimului îi place să planeze în curenţii de aer cald. Însă, din cauza valului de frig ce afectează zilele acestea capitala mexicană, ieşirile sale sunt mai scurte. Dar obiectivul pare să fi fost atins: nicio pasăre nu este vizibilă în jur, notează sursa citată.

Înainte de 2014, pentru a controla fauna sălbatică, autorităţile aeroportuare au utilizat răpitori care vânau prada şi nu erau hrăniţi suplimentar. Cu metoda actuală, însă, şoimii sunt dresaţi să zboare şi să ţină alte păsări la distanţă. Astfel, biologii evită atacarea speciilor protejate. “Dacă se întâmplă acest lucru am putea fi sancţionaţi de autorităţile de mediu”, a subliniat Flores.

De asemenea, noua metodă prezintă marele avantaj că în acest mod se evită o altă problemă: şoimul, odată sătul, nu mai vrea să zboare şi rămâne în repaus pentru a digera hrana.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Wizz Air va lansa alte trei curse aeriene din Chișinău

Wizz Air va lansa alte trei curse aeriene din Chișinău Compania Wizz Air a anunțat că va lansa alte trei curse aeriene. Astfel, din toamnă,...

The Telegraph: Corupția, un obstacol ce stă în calea aderării Ucrainei la NATO

The Telegraph: Corupția, un obstacol ce stă în calea aderării Ucrainei la NATO În timp ce războiul continuă, Ucraina pare tot mai departe de a...

Votat în prima lectură: Mijloacele de transport din stânga Nistrului, fi înmatriculate cu numere neutre până la sfârșitul anului 2026

Votat în prima lectură: Mijloacele de transport din stânga Nistrului, fi înmatriculate cu numere neutre până la sfârșitul anului 2026 Mijloacele de transport din stânga...

Sindicaliștii cer ca majorarea vârstei de pensionare a femeilor să se oprească la 61 de ani sau stabilirea unui moratoriu pentru o perioadă

Sindicaliștii cer ca majorarea vârstei de pensionare a femeilor să se oprească la 61 de ani sau stabilirea unui moratoriu pentru o perioadă Sindicaliștii consideră...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.