X

Prezenţa KFOR în Kosovo-Metohija nu trebuie redusă (Ivica Dacic)

Este foarte important ca mandatul misiunii KFOR să fie pus în practică în conformitate cu rezoluţia 1244 a Consiliului de Securitate al ONU şi ca prezenţa sa în Kosovo-Metohija să nu fie redusă, a declarat joi ministrul de externe sârb Ivica Dacic, potrivit Tanjug, scrie Agerpres.

În deschiderea celei de-a şase ediţii a Săptămânii NATO la Belgrad, Dacic a menţionat că misiunea KFOR este un garant semnificativ al Acordului de la Bruxelles şi că statutul de neutralitate al activităţilor sale este important.

Citește și : Votul din plenul Parlamentului European privind statul de drept în România va avea loc marţi, în aceeaşi zi cu raportul MCV

Şeful diplomaţiei sârbe s-a opus transformării Forţei de Securitate din Kosovo într-o armată, întrucât aceasta ar fi o încălcare a rezoluţiei 1244 a Consiliului de Securitate al ONU şi o ameninţare pentru stabilitatea regională.

”Evident, Pristina nu renunţă la asta, indiferent de faptul că nu defineşte oficial ca atare acest lucru. Încă o dată, ei iau decizii unilaterale care au potenţial de instabilitate”, a adăugat oficialul sârb.

Kosovo şi-a declarat independenţa în februarie 2008, aceasta fiind recunoscută până în prezent de 23 dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene. Ţările membre care nu au făcut acest lucru sunt Spania, România, Slovacia, Grecia şi Cipru.

Negocierile sârbo-kosovare mediate de Bruxelles au dus la un acord cadru în 2013. Totuşi, fiecare parte susţine că cealaltă îşi încalcă angajamentele în domenii precum energia, învăţământul şi drepturile minorităţii sârbe din Kosovo.

Citește și : Maşinile diesel, interzise în Germania: decizia unui tribunal privind interdicțiile de circulaţie

Tags: Ivica DacicKFORKosovoMetohijaNATOONUpristina
Categorii: Diaspora