X

Prezenţa publicului va fi ‘extrem de limitată’ la ceremonia de învestire a lui Joe Biden

Comitetul de organizare a învestirii viitorului preşedinte american Joe Biden a anunţat că posibilitatea publicului de a asista în persoană la ceremonia ce va avea loc la 20 ianuarie va fi ‘extrem de limitată’, în condiţiile pandemiei, transmite France Presse, potrivit agerpres.

‘La 20 ianuarie, preşedintele ales (Joe) Biden şi vicepreşedinta aleasă (Kamala) Harris vor depune jurământul la Capitoliu într-o ceremonie istorică ce va include protocoale de securitate şi sanitare foarte stricte’, a informat marţi comitetul pentru învestitura prezidenţială (PIC), într-un comunicat.

Citește și : Companiile din Regatul Unit îşi fac stocuri, de teama unui ‘no deal’

‘Prezenţa la ceremonie va fi extrem de limitată, iar parada ce va urma va fi reimaginată’, a anunţat comitetul, făcând apel la public să evite deplasarea la Washington.

Această ceremonie foarte aşteptată se desfăşoară în mod normal pe treptele Congresului, în faţa peluzelor de la National Mall.

La fiecare patru ani, sute de mii de spectatori vin în capitala federală pentru a asista la ceremonia de învestire a preşedintelui.

În ianuarie 2017, aceasta a provocat prima polemică între Donald Trump şi media, care au subliniat participarea mult mai puţin numeroasă a publicului decât pentru Barack Obama în 2009.

În 2021, ceremonia se va desfăşura însă în umbra pandemiei de COVID-19, care a făcut deja peste 300.000 de morţi în Statele Unite.

În comunicat, PIC dă asigurări că ‘lucrează pentru a garanta că învestitura (…) onorează şi aminteşte tradiţiile sacre americane, păstrând în acelaşi timp securitatea americanilor şi împiedicând propagarea COVID-19’.

O echipă de profesionişti a fost angajată pentru a produce acest eveniment şi a ‘stabili un program inovator care le va da americanilor posibilitatea să participe în deplină siguranţă la învestire’.

Maju Varghese, directorul executiv al comitetului, a evocat în Washington Post ‘modele pe care le-am văzut în pandemie’, precum ecrane ce arată spectatorii meciurilor de baschet sau retransmiterea unor evenimente din unghiuri multiple.

Citește și : Oficial german: ‘Timpul presează din ce în ce mai mult’ pentru un acord post-Brexit

O altă necunoscută este prezenţa sau nu la ceremonie a lui Donald Trump, care continuă să conteste înfrângerea.

Preşedintele republican nu a confirmat deocamdată nici dacă îi va primi pe Joe şi Jill Biden, viitorul cuplu prezidenţial, la Casa Albă, în cadrul tranziţiei.

Tags: barack obamacovid-19Donald TrumpHarrisJoe Biden
Categorii: Știrile zilei