Prezență record la urne la alegerile din Iran

Publicat:

Prezență record la urne la alegerile din Iran

Linia dură a câștigat majoritatea mandatelor la alegerile parlamentare din Iran, la care s-a înregistrat o prezență la vot record de 41%, după apelurile la boicot, relatează BBC.

Majoritatea figurilor moderate și reformiste au fost descalificate să candideze la scrutinul de vineri, care a fost primul de la protestele naționale din 2022, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și: SIS trimite o nouă tranșă de dosare la Arhive

Ministrul de interne Ahmad Vahidi a declarat într-o conferință de presă că au participat 25 de milioane de alegători din cei 61 de milioane de alegători eligibili.

El a dezvăluit, de asemenea, că aproximativ 5% dintre buletinele de vot exprimate au fost „invalide” sau deteriorate.

Președintele de linie dură Ebrahim Raisi a lăudat anterior „participarea pasională la vot”, pe care a descris-o ca fiind o „lovitură extremă” pentru oponenții Republicii Islamice.

Analiștii au declarat că o prezență scăzută la vot ar fi o dovadă de dezamăgire față de politică, după ce liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, a îndemnat oamenii să voteze.

Aproximativ 42% dintre persoanele eligibile au votat la ultimele alegeri parlamentare din 2020. Prezența la vot fusese în mod constant peste 50% înainte de atunci.

Sediul central al alegerilor din Iran a anunțat luni că 245 din cele 290 de locuri din parlament au fost decise în primul tur.

Cele 45 de locuri rămase vor merge în turul al doilea, deoarece candidații câștigători nu au obținut cele 20% din voturile necesare.

Doar 14 candidați au atins acest prag în capitala Teheran și în provincia înconjurătoare, ceea ce înseamnă că vor avea loc tururi de scrutin pentru mai mult de jumătate din cele 30 de locuri.

Cei mai mulți dintre candidații câștigători la nivel național sunt considerați a fi conservatori de linie dură, care sunt loiali cu tărie sistemului islamic de guvernare și se opun libertăților politice sau sociale.

Conservatorii au dominat, de asemenea, alegerile separate care au avut loc vineri pentru Adunarea Experților – un organism clerical format din 88 de membri, care este responsabil pentru numirea viitorului lider suprem atunci când va veni momentul.

Ayatollahul Khamenei – cea mai puternică figură și comandant-șef al Republicii Islamice – are 84 de ani, iar noua adunare va avea o durată de opt ani.

La fel ca în cazul scrutinului parlamentar, mulți candidați potențiali au fost descalificați de Consiliul Gardian, un organism de supraveghere de linie dură format din teologi și juriști.

Printre cei excluși s-a numărat și fostul președinte Hassan Rouhani, un moderat care a făcut parte din adunare timp de 24 de ani.

Rouhani a avertizat în ianuarie că astfel de decizii ar „submina încrederea națiunii în sistem”, dar s-a prezentat totuși la vot vineri.

Un alt fost președinte, reformistul Mohammad Khatami, s-a numărat printre cei care nu au votat, după ce luna trecută a avertizat că Iranul este „foarte departe de alegeri libere și competitive”.

Narges Mohammedi, laureată a Premiului Nobel pentru Pace și activistă pentru drepturile omului, aflată în închisoare, a denunțat alegerile ca fiind o „farsă”, după ceea ce a numit „reprimarea brutală și nemiloasă” a protestelor din 2022.

Citeşte şi: Serebrian îi ironizează pe separatişti: Putin s-ar putea să „scape o lacrimă” pentru Transnistria – Stiripesurse.md

Tulburările au fost declanșate de moartea în custodie a lui Mahsa Amini, o tânără care a fost reținută de poliția morală pentru că ar fi purtat hijab-ul „necorespunzător”.

Sute de persoane au fost ucise și mii de persoane au fost reținute în urma represiunii continue a forțelor de securitate, care au prezentat protestele ca fiind „revolte”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ziarul New York Times a identificat cea mai frumoasă carte a secolului 21

Ziarul New York Times a identificat cea mai frumoasă carte a secolului 21 Prietena mea genială, de Elena Ferrante, tradusă în engleză de Ann Goldstein...

‘Despicable Me’, prima franciză animată din istorie care depăşeşte încasări de 5 miliarde de dolari

'Despicable Me', prima franciză animată din istorie care depăşeşte încasări de 5 miliarde de dolari "Despicable Me 4" s-a impus la box office-ul internaţional, câştigând...

Netflix a dezvăluit imagini din culisele celui de-al cincilea şi ultimul sezon al serialului ‘Strange Things’

Netflix a dezvăluit imagini din culisele celui de-al cincilea şi ultimul sezon al serialului 'Strange Things' Netflix a dezvăluit luni imagini din culisele celui de-al...

Nominalizările la premiile Emmy o să fie anunţate miercuri: Netflix se pregătește să dea marea lovitură

Nominalizările la premiile Emmy o să fie anunţate miercuri: Netflix se pregătește să dea marea lovitură Serialele "The Bear", "Shogun" şi "Baby Reindeer" sunt cotate...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.