Prezentatoarea principalului telejurnal din Slovenia devine prima femeie care ajunge la conducerea țării

Publicat:

Pentru prima dată în cei 31 de ani de istorie independentă și democratică, fosta republică iugoslavă Slovenia va avea în următorii cinci ani în funcția de președinte al Republicii o femeie, Natasa Pirc Musar, transmite EL PERIODICO, potrivit RADOR.

Candidata independentă, de centru-stânga, a câștigat turul doi al alegerilor prezidențiale duminică, împotriva fostului ministru de Externe conservator, Anze Logar.


Citește și: Mesaj ferm de pe front: armata ucraineană NU acceptă negocieri cu Rusia!

În primul tur electoral, pe 23 octombrie, Pirc Musar fusese învinsă de Logar, plasându-se pe locul al doilea, cu 27% din voturi, față de 34% obţinute de rivalul său.

Cu cariera sa profesională de succes, atât în ​​jurnalism, cât și în drept, Pic Musar a susținut în campanie că a dobândit suficientă experiență și pasiunea personală necesară pentru a conduce țara cu demnitate și hotărâre.

“Cu o mare experiență și 54 de ani de viață, sunt în vârful capacității mele vitale și pot face ceva pentru Slovenia”, a spus ea înainte de alegeri. Acest lucru, a precizat ea, înseamnă a lupta de la președinție în primul rând pentru eradicarea sărăciei și apărarea fără niciun fel de concesii a statului de drept.

“Președintele trebuie să acționeze pentru ca Slovenia să fie un stat de drept și social, așa cum prevede Constituția. Întotdeauna și peste tot. În mod clar și insistent”, a subliniat ea în timpul campaniei.

Candidatura sa a fost susținută de doi foști președinți de centru-stânga, Milan Kucan și Danilo Türk.

După ce a studiat dreptul la Ljubljana, Natasa Pirc Musar a lucrat timp de un deceniu ca jurnalist și gazda principalului program de știri al televiziunii publice slovene TVSlo și al celui mai mare radiodifuzor comercial PopTv. Expertă în protecția datelor și accesul la informații publice, între 2004 și 2014 a devenit populară în funcţia de Comisar pentru Informații, pedepsind politicienii care au încălcat regulile de transparență.

A fost vicepreședinte (2009) și președinte (2013) al organismului comun de control al Europol și timp de mai bine de zece ani a participat la diferite proiecte ale Consiliului Europei.

După ce a obţinut un doctorat în Drept de la Universitatea din Viena (Austria) în 2015, firma sa de avocatură a devenit rapid una dintre cele mai prestigioase din țară. Printre clienții săi se numără Melania Trump, soția slovenă a fostului președinte american Donald Trump.

Citește și: Zelenski cere ‘G19’ să se unească pentru a pune capăt războiului Rusiei şi propune un plan de pace în 10 puncte

Soțul ei, Ales Musar, este un om de afaceri miliardar, iar fiul ei, Maks, în vârstă de 21 de ani, candidează pentru Partidul Piraților la alegerile locale din 20 noiembrie.

Pe 23 decembrie, Natasa Pirc Musar va prelua oficial funcţia prezidenţială şi îi va succeda lui Borut Pahor, tot de centru-stanga, care se retrage după două mandate de cinci ani.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.