Prietenii şi colegii unui jurnalist ruso-ucrainean asasinat cer o anchetă transparentă

Publicat:

Foştii prieteni şi colegi ai unui jurnalist ruso-ucrainean asasinat în urmă cu patru ani au cerut luni o anchetă transparentă asupra morţii sale, încă neelucidată, cu ocazia inaugurării unui memorial la Kiev, relatează France Presse, potrivit agerpres.

Pavel Şeremet, un critic vehement al autorităţilor ruse dar şi ucrainene, a fost ucis la vârsta de 44 de ani pe 20 iulie 2016 de explozia unei bombe plasate în maşina pe care o conducea în capitala ucraineană.


Citește și : China denunţă ‘CALOMNIILE’ venite din Marea Britanie

Cinci suspecţi, toţi foşti combatanţi ai războiului dintre forţele Kievului şi separatiştii proruşi din estul Ucrainei, au fost arestaţi în decembrie 2019, însă mulţi dintre apropiaţii lui Pavel Şeremet se îndoiesc de implicarea lor în crimă.

Luni, zeci de persoane s-au adunat la locul asasinatului din centrul Kievului pentru a depune flori şi a aprinde lumânări. De asemenea, a fost inaugurat un monument în formă de foaie albă de hârtie, cu numele şi prenumele său scrise dedesubt.

“Nu ştim până acum cine a ordonat crima”, a declarat pentru AFP Sevgil Musaeva, redactor-şef al site-ului de ştiri Ukrainskaia Pravda pentru care a lucrat Şeremet, adăugând că există “multe îndoieli cu privire la suspecţi”.

Luni, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut pe Facebook ca anchetatorii să ofere “dovezi convingătoare şi irefutabile” ale implicării suspecţilor.

“Ucrainenii şi întreaga lume” vor să-i cunoască pe “adevăraţii ucigaşi ai lui Pavel Şeremet, apoi adevăraţii autori ai acestei crime”, a mai scris el.

Pavel Şeremet a lucrat pentru televiziunea naţională belarusă înainte de a părăsi ţara din cauza unui conflict cu regimul preşedintelui autoritar Aleksandr Lukaşenko.,

Citește și : Patru landuri germane fac presiuni pentru păstrarea trupelor americane

El s-a instalat apoi în Rusia, unde a obţinut cetăţenia, şi a lucrat pentru două canale publice ruse înainte de a se apropia de opoziţie şi a demisiona în 2014.

Şeremet s-a mutat apoi la Kiev, unde nu a ezitat să atace autorităţile ucrainene, continuând să-l critice pe preşedintele rus Vladimir Putin.

“Ne alăturăm ucrainenilor care continuă să ceară o anchetă aprofundată, imparţială şi credibilă”, a scris luni pe Facebook Ambasada SUA în Ucraina.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.