Prigojin: ‘Dacă grupul Wagner se retrage acum din Bahmut, tot frontul “se va prăbuşi’

Publicat:

Patronul grupului Wagner, Evghenii Prigojin, se plânge din nou de lipsa muniţiilor.

 

Patronul grupului parmilitar rus Wagner, Evghenii Prigojin, ai cărui oameni sunt în prima linie în estul Ucrainei, s-a plâns din nou de o lipsă de muniţii, atribuind întârzierea livrărilor unei posibile “trădari”, scrie LA LIBRE BELGIQUE, potrivit RADOR.


“Ordinele au fost date pentru livrare pe 23 februarie. Dar până astăzi, cea mai mare parte a muniţiilor nu a fost trimisă”, a declarat Prigojin într-un mesaj publicat duminică pe reţelele sociale.

Citeşte şi: Ministrul german al apărării vizitează trupele NATO din Lituania şi are discuţii cu guvernul de la Vilnius – Black News

El s-a referit la două motive posibile pentru a explica această întârziere: “Birocraţie ordinară sau o trădare”.

Luptătorii Wagner sunt în prima linie în bătalia pentru Bahmut, oraş din estul Ucrainei pe care Rusia încercă să-l cucerească de mai multe luni şi unde forţele Moscovei şi Kievului au suferit pierderi grele.

Luna trecută, Prigojin şi-a înmulţit criticile virulente la adresa ministrului rus al apărării, Serghei Şoigu, şi a şefului statului major, Valerii Gherasimov, acuzându-i că ar comite o “trădare” refuzând să furnizeze muniţii pentru Wagner.

Câteva zile mai târziu, dl Prigojin a anunţat că muniţiile vor fi în sfârşit livrate.

Semn că tensiunile persistă, într-un video publicat în weekend, Prigojin a părut că avertizează armata rusă afirmând că “dacă grupul Wagner se retrage acum din Bahmut, tot frontul se va prăbuşi”.

“El se va prăbuşi până la graniţele Rusiei, poate chiar mai departe. La modul general, situaţia nu va fi dintre cele mai plâcute”, a continuat el.

În ciuda puternicelor tensiuni dintre Wagner şi armată, forţele ruse au înaintat în ultimele zile în jurul Bahmutului, ameninţând să încercuiască acest oraş pe care ucrainenii continuă să-l apere cu înverşunare.

Duminică, Institutul pentru studierea războiului (ISW), un grup de experţi americani, a estimat că forţele ucrainene sunt “după toate aparenţele pe cale să facă o retragere tactică de amploare limitată” la Bahmut.

Citeşte şi: Coreea de Nord va interpreta ca o ‘clară declaraţie de război’ interceptarea rachetelor sale – Black News

În vreme ce unii analişti îşi pun intrebări în legătură cu interesul pentru ucraineni de a se agăţa de acest oraş astăzi devastat, ISW a estimat că apărarea Bahmutului are în continuare “sens strategic”, deoarece “continuă să epuizeze efectivele şi echipametele ruseşti”.

“Este improbabil ca forţele ucrainene să se retragă dintr-o dată din Bahmut şi este posibil ca ele să continue o retragere treptată luptând în continuare, pentru a epuiza forţele ruse cu lupte urbane” unde forţele de apărare sunt “în mod tradiţional avantajate”, potrivit ISW.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Cine ar putea dona Ucrainei opt sisteme Patriot. Cu ce arme de ultimă generație ar fi înlocuite

Cine ar putea dona Ucrainei opt sisteme Patriot. Cu ce arme de ultimă generație ar fi înlocuite Statele Unite, Israelul și Ucraina sunt în discuții...

Zi de doliu în regiunea ucraineană Zaporojie după atacuri ucigătoare ruseşti

Zi de doliu în regiunea ucraineană Zaporojie după atacuri ucigătoare ruseşti Regiunea Zaporojie din sudul Ucrainei a decretat o zi de doliu duminică, la o...

11 morţi în atacuri ruseşti în sudul şi estul Ucrainei

11 morţi în atacuri ruseşti în sudul şi estul Ucrainei Atacurile Rusiei împotriva unei localităţi în regiunea Zaporojie (sud) şi asupra unor aşezări în regiunea...

Zelenski și-a reînnoit apelul la arme cu rază lungă de acțiune și apărare aeriană

Zelenski și-a reînnoit apelul la arme cu rază lungă de acțiune și apărare aeriană Președintele ucrainean Volodimir Zelensk și-a reînnoit apelul pentru mai multe arme...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.