Prim acord de uniune la centru-stânga în Italia în perspectiva alegerilor legislative

Publicat:

Partidul democrat italian (PD, centru stânga) s-a aliat marţi cu o mică grupare centristă în perspectiva alegerilor legislative din septembrie, în care formaţiunile de dreapta sunt favorite, relatează AFP, potrivit agerpres

PD-ul lui Enrico Letta şi Azione, a lui Carlo Calenda, vor trebui totuşi să găsească şi alt sprijin, probabil la centru, pentru a spera să ameninţe blocul conservator format de Forza Italia, a lui Silvio Berlusconi, Lega, a lui Matteo Salvini, şi Fratelli d’Italia, a Georgiei Meloni.


Citește și : Sancţiunile afectează grav economia rusă

“Nimic nu este scris, plecăm la drum pentru a câştiga aceste alegeri”, a declarat Carlo Calenda în cadrul unei conferinţe de presă după semnarea pactului electoral cu PD, cel mai mare partid de centru-stânga.

“Suntem solizi şi compacţi. Vom câştiga”, a spus el.

Stânga este sub presiune să vină cu o coaliţie câştigătoare după prăbuşirea, luna trecută, a coaliţiei de uniune naţională a premierului Mario Draghi, care a dat lovitura de începere pentru o campanie electorală pentru legislative, rapid dominată de dreapta.

Fratelli d’Italia, formaţiune naţionalistă şi eurosceptică, este în prezent în fruntea sondajelor cu circa 24% din voturi. Aliaţii săi, Forza Italia şi Lega, formaţiune anti-imigraţie, sunt creditate cu 7% şi respectiv 12% din intenţiile de vot.

Potrivit unui sondaj al institutului Swg publicat luni, PD este creditat cu circa 23% din intenţiile de vot, în timp ce Azione şi micul partid +Europe cu care este asociat au scor cumulat de circa 6%.

Scrutinul de pe 25 septembrie intervine în contextul în care Italia, puternic îndatorată, se confruntă cu o inflaţie galopantă şi cu îngrijorări privind aprovizionarea sa cu energie din cauza războiului din Ucraina.

PD şi Azione au promis să urmeze politica externă a lui Draghi, susţinând Ucraina şi asigurându-se că Italia duce la bun sfârşit o serie de reforme cheie necesare pentru a avea acces la miliarde de euro reprezentând fonduri UE.

“Scrutinul va fi o alegere între o Italie care este una dintre marile ţări ale Europei şi o Italie aliată cu (prim-ministrul ungar Viktor) Orban şi (preşedintele rus Vladimir) Putin”, au declarat ei într-un comunicat.

Citește și : Partidul lui Imran Khan este acuzat în Pakistan de finanţare ilegală din străinătate

 

Pactul de centru-stânga a fost făcut public a doua zi după anunţul lui Luigi Di Maio, şef al diplomaţiei şi fost lider al Mişcării 5 Stele (M5S, populistă), privind crearea unui nou partid de centru-stânga, Impegno Civico (Angajament cetăţenesc), care a indicat că este deschis la o alianţă cu alte partide de stânga sau de centru-stânga.

M5S era cel mai mare partid din parlament înainte de criza politica actuală, dar sondajele îl creditează acum cu 10% din intenţiile de vot. Formaţiunea nu se va alia cu alte partide pentru alegeri şi speră să obţină votul de protest.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele Ca urmare a sesizărilor repetate din partea populației locale cu privire la...

Atac armat la o nuntă în Franța: Un mort și cinci răniți

Atac armat la o nuntă în Franța: Un mort și cinci răniți O persoană a fost ucisă și cinci rănite, trei dintre ele grav, în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.