X

Prim acord de uniune la centru-stânga în Italia în perspectiva alegerilor legislative

Partidul democrat italian (PD, centru stânga) s-a aliat marţi cu o mică grupare centristă în perspectiva alegerilor legislative din septembrie, în care formaţiunile de dreapta sunt favorite, relatează AFP, potrivit agerpres

PD-ul lui Enrico Letta şi Azione, a lui Carlo Calenda, vor trebui totuşi să găsească şi alt sprijin, probabil la centru, pentru a spera să ameninţe blocul conservator format de Forza Italia, a lui Silvio Berlusconi, Lega, a lui Matteo Salvini, şi Fratelli d’Italia, a Georgiei Meloni.

Citește și : Sancţiunile afectează grav economia rusă

“Nimic nu este scris, plecăm la drum pentru a câştiga aceste alegeri”, a declarat Carlo Calenda în cadrul unei conferinţe de presă după semnarea pactului electoral cu PD, cel mai mare partid de centru-stânga.

“Suntem solizi şi compacţi. Vom câştiga”, a spus el.

Stânga este sub presiune să vină cu o coaliţie câştigătoare după prăbuşirea, luna trecută, a coaliţiei de uniune naţională a premierului Mario Draghi, care a dat lovitura de începere pentru o campanie electorală pentru legislative, rapid dominată de dreapta.

Fratelli d’Italia, formaţiune naţionalistă şi eurosceptică, este în prezent în fruntea sondajelor cu circa 24% din voturi. Aliaţii săi, Forza Italia şi Lega, formaţiune anti-imigraţie, sunt creditate cu 7% şi respectiv 12% din intenţiile de vot.

Potrivit unui sondaj al institutului Swg publicat luni, PD este creditat cu circa 23% din intenţiile de vot, în timp ce Azione şi micul partid +Europe cu care este asociat au scor cumulat de circa 6%.

Scrutinul de pe 25 septembrie intervine în contextul în care Italia, puternic îndatorată, se confruntă cu o inflaţie galopantă şi cu îngrijorări privind aprovizionarea sa cu energie din cauza războiului din Ucraina.

PD şi Azione au promis să urmeze politica externă a lui Draghi, susţinând Ucraina şi asigurându-se că Italia duce la bun sfârşit o serie de reforme cheie necesare pentru a avea acces la miliarde de euro reprezentând fonduri UE.

“Scrutinul va fi o alegere între o Italie care este una dintre marile ţări ale Europei şi o Italie aliată cu (prim-ministrul ungar Viktor) Orban şi (preşedintele rus Vladimir) Putin”, au declarat ei într-un comunicat.

Citește și : Partidul lui Imran Khan este acuzat în Pakistan de finanţare ilegală din străinătate

 

Pactul de centru-stânga a fost făcut public a doua zi după anunţul lui Luigi Di Maio, şef al diplomaţiei şi fost lider al Mişcării 5 Stele (M5S, populistă), privind crearea unui nou partid de centru-stânga, Impegno Civico (Angajament cetăţenesc), care a indicat că este deschis la o alianţă cu alte partide de stânga sau de centru-stânga.

M5S era cel mai mare partid din parlament înainte de criza politica actuală, dar sondajele îl creditează acum cu 10% din intenţiile de vot. Formaţiunea nu se va alia cu alte partide pentru alegeri şi speră să obţină votul de protest.

Tags: Enrico LettaForza ItaliaLegaMatteo SalviniPDSilvio Berlusconi
Categorii: Diaspora