X

Prim-ministrul bulgar desemnat de GERB propune un guvern tehnocrat, dar cu şanse reduse de a fi votat de parlament

Prim-ministrul bulgar desemnat Nikolai Gabrovski, din partea formaţiunii de centru-dreapta GERB, a propus luni formarea unui guvern tehnocrat care să scoată ţara din blocajul politic, însă are în faţă o misiune dificilă de a găsi sprijin suficient într-un parlament fragmentat, transmite Reuters, potrivit agerpres.   

GERB s-a plasat pe primul loc în scrutinul din 2 octombrie, al patrulea rând de alegeri în interval de 18 luni, însă nu a reuşit până acum să-şi asigure o majoritate pentru un guvern tehnocrat care să fie condus de Gabrovski.

Eşecul de a forma un guvern cu puteri depline ar avea consecinţe asupra planului Bulgariei de a adera la zona euro în 2024, şi a fondurilor prevăzute în PNRR.

Citește și : UE, preocupată că Turcia menţine un parteneriat strâns cu Rusia

Potrivit analiştilor, şansele rămân reduse ca un guvern condus de GERB, chiar şi unul tehnocrat, să se poată forma.

Ei văd posibil un acord doar în privinţa unui guvern sub un alt partid şi cu o durată limitată, sau noi alegeri anticipate la primăvară.

‘Obiectivul meu principal va fi dezescaladarea tensiunilor, dar mai ales să ne unim şi să scoatem Bulgaria din criza în care se află’, i-a spus Gabrovski preşedintelui Rumen Radev, prezentându-i luni propunerea sa de cabinet.

‘Sunt încrezător că miniştrii propuşi sunt capabili să reuşească acest lucru’, a adăugat el.

GERB l-a propus pe Gabrovski, un neurochirurg în vârstă de 51 de ani, fără experienţă politică, pentru funcţia de prim-ministru într-o încercare de a obţine sprijin.

Însă patru din cele şapte partide din parlament au declarat că nu îl vor susţine.

Partidele anticorupţie ‘Continuăm schimbarea’ (PP) şi Bulgaria Democratică, ca şi socialiştii, care acuză GERB că nu a combătut, în deceniul său de guvernare, corupţia larg răspândită, au afirmat că nu vor sprijini un executiv sub mandatul GERB.

Preşedintele Radev a spus că va solicita parlamentului să se pronunţe prin vot în această săptămână cu privire la cabinetul propus de Gabrovski.

Pentru funcţia de ministru de externe, acesta l-a nominalizat pe Dragomir Zakov, fost ministru al apărării şi ambasador la NATO, care a pledat pentru sprijinul Bulgariei în favoarea Ucrainei după invazia rusă.

Citește și : SUA trimis prima delegaţie de înalt nivel în China pentru încălzirea relaţiilor şi a pregăti vizita lui Blinken

Marinela Petrova, adjunctă la Finanţe, este propusă să conducă ministerul respectiv.

În cazul unui eşec al GERB, vor mai putea fi făcute două tentative de a forma un guvern. Dacă şi acestea eşuează, preşedintele trebuie să convoace noi alegeri în termen de două luni.

Tags: BulgariaGERBguvernNikolai Gabrovski
Categorii: Diaspora